Száműzné az FSF a webről a flashvideókat és a H.264 kodeket

Száműzné az FSF a webről a flashvideókat és a H.264 kodeket

2010. február 22. 11:32, Hétfő
Alig néhány nappal azután, hogy a Google tulajdonába került az ON2 által kifejlesztett VP8 kodek, máris komoly bírálatok érték a céget.

A Free Software Foundation (FSF) nyílt levelet jelentetett meg, amelyben azt követelte a Google-től, hogy távolítsa el a YouTube-ról és a webről a flashvideókat, illetve a H.264-es kodeket. A szervezet azt várja a vállalattól, hogy az utolsó szöget is beverje a flashvideó koporsójába és az On2 által kifejlesztett VP8-as kodeket használja a jövőben a flash és a H.264 helyett a YouTube-on.

Az FSF álláspontja szerint a Google-nak mindössze annyit kellene tenni, hogy mindenki számára elérhetővé teszi a VP8 licencét. Ezzel a lépéssel ugyanis egy olyan lehetőséghez jutna a webes közösség, hogy megszabadulhatna a függetlenségét korlátozó szabadalmaztatott videoformátumoktól és szoftverektől. Önmagában nem elég, ha a Google csupán elérhetővé teszi a VP8-at, ugyanis azzal csak a Firefoxnak és a többi alternatív böngészőnek árt. Az igazi váltás, hogy ha a flash és a H.264 formátumú videókat örökre száműzi a YouTube-ról. A Google-nak ehhez meg van a szükséges ereje és hatalma.

Az FSF úgy vélte, hogy a Google-nak ebben a kérdésben gyakorlatilag az Apple útját kellene követnie. Mint ismeretes, az iPad kapcsán az Apple lemondott a flashvideók támogatásáról. Ha mindezek a követelések megvalósulnának és a HD felbontású videók VP8-as formátumban lennének elérhetők, úgy az FSF számításai alapján az alternatív böngészők gyorsabban terjedhetnének el és a piaci részesedésük rövid időn belül elérhetné az 50 százalékot.

"Amennyiben a Google másképp cselekszik, akkor világossá válik, hogy nem a felhasználók szabadságával, hanem a saját meggazdagodásával foglalkozik. Mi mind azt szeretnénk, hogy a cég a helyes döntést válassza" - olvasható a nyílt levélben. Érdekesség, hogy korábban a Mozilla és az Opera is azért bírálta a YouTube-ot, mert az a HTML5-re és a H.264 videokodekre épülő streamingszolgáltatásokat teszteli.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások