Androidon is elérhető az Opera Mini 5

Androidon is elérhető az Opera Mini 5

2010. március 12. 11:04, Péntek
Hivatalosan is megjelent a norvég böngészőnek a Google platformját támogató első verziója.

Az Opera Mini 5 először támogatja az Androidot. Igaz a most elérhetővé vált változat még csak bétakiadás, azonban már így is komoly előrelépést jelenthet az Androidot futtató okostelefonok tulajdonosainak. A fejlesztők szerint a program ugyanolyan gyors böngészést tesz lehetővé a Google platformján is, mint a többi mobil operációs rendszeren és eszközön, ide értve a Windows Mobile-t, a Qualcomm Brew platformját, vagy a Blackberry és a Java-kompatibilis készülékeket.

A norvég csapat egy újabb lépést tett afelé, hogy a böngészője minden mobil platformon elérhető legyen. Az egyetlen kivételt már csak az iPhone jelenti és ez egy darabig biztos így is marad. "Csak a következő hetekben nyújtjuk át az Apple-nek az Opera Mobile iPhone-kompabitilis változatát, amit kifejezetten a konszern igényeinek és előírásainak megfelelően fejlesztettünk ki" - jelentette ki Roberto Mateu, a cég termékmenedzsere. A szakember ugyanakkor élesen bírálta az Apple engedélyeztetési folyamatát, mondván: nem tudják, hogy az mennyi időt vesz igénybe és hogy az Opera Mini végül bekerülhet-e majd az App Store-ba.

Az új böngésző kapcsán fontos megjegyezni, hogy már 2008-ban elkészült az Opera Mini Android-kompatibilis verziója, azonban az csupán a Java-változat "becsomagolt" kiadása volt. A mostani programot viszont kifejezetten az Androidra optimalizálták a norvég fejlesztők. "Az Opera Mini az Androidot használóknak gyors és olcsó hozzáférést biztosít a kedvenc honlapjaikhoz és webes szolgáltatásaikhoz" - közölte Dag Olav Norem, az Opera termékeiért felelős alelnöke.

Ez elsősorban a vállalat egyedülálló tömörítési technológiájának köszönhető, amely a továbbított adatforgalmat 90 százalékos hatékonysággal tömöríti. Emellett az Opera Mini ugyanazokkal a funkciókkal rendelkezik, mint az asztali számítógépekre szánt testvére, támogatja a füles böngészést, az oldalak gyors betöltését a vizuális könyvjelzők segítségével, illetve van egy beépített jelszómenedzsere is. A programot napjainkban már több mint 50 millióan használják.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások