48 magos processzorokkal jelentkezik az Intel

48 magos processzorokkal jelentkezik az Intel

2010. április 9. 07:33, Péntek
Az Intel jelezte, hogy hamarosan kísérleti fejlesztéseket mutat be, amelyek 48 mag együttes erejére támaszkodnak majd. Az első példányokat kutatóknak szánják, ám egyes technológiák utat találnak majd az asztali masinákba is.

A PCWorld számolt be elsőként a processzorgyártó terveiről, mégpedig annak munkatársára hivatkozva. Ebből megtudhatjuk, hogy a 48 magos processzorok elsősorban kutatók és egyéb szakemberek számára készülnek, alkalmazási területük pedig leszűkül majd a különböző intézetekre és egyetemekre, ahol nyilván válogatott személyzet veheti majd kézbe azokat.

A hamarosan, a második negyedév végén megjelenő x86 chipek elismerésre méltó mutatókkal érkeznek. Ugyan csak korlátozott számban lesznek elérhetők (azok is csak a fent említett intézetek számára), minden egyes mag 1,66 és 1,88 GHz-es órajelen fut majd (ahogy azt többnyire az Atom processzorok esetében is megszokhattuk), akár mindegyik mag külön operációs rendszert és egyéb szoftvert futtathat saját másodszintű gyorsítótárral, emellett pedig minden egyes processzor négy integrált DDR3 memóriavezérlőt is magába foglal.

Ami a fogyasztást illeti, az igazi meglepetést talán itt találjuk. Dacára ugyanis a magok nagy számának, valamint a tűrhető órajelnek, a processzor teljes fogyasztása 25 és 125 watt között mozog majd, nyilván attól függően, hogy éppen mennyire használjuk ki erejét. Természetesen az egyes magokat dinamikus módon le is tilthatjuk a kisebb étvágy érdekében (ahogy azt már szintén megszokhattuk az újabb többmagos processzoroknál), emellett pedig az órajel állandó módosítása sem jelent majd problémát, akár szoftveresen vezérelve sem.

A tavaly single-chip cloud computer (SCC) néven ismertetett chip a jövőben alkalmazandó új architektúra kezelésére hivatott felkészíteni a kutatókat, ám egyes technológiái akár a mainstream asztali és mobil processzorokban is felbukkanhatnak, miközben az Intel akár százmagos, vagy még bonyolultabb nagytestvéreken dolgozik majd.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások