Mikrofizetési rendszer a Pirate Bay alapítójától

Mikrofizetési rendszer a Pirate Bay alapítójától

2010. április 19. 10:52, Hétfő
Peter Sunde egy online fizetési projektet indított, amellyel komoly sikereket szeretne elérni és megváltoztatná a virtuális világot.

"Megpróbáljuk újra fogalmazni, hogy mit jelentenek az internetes tartalmak és azt is meghatározni, hogy mire adnak ki az emberek pénzt" - jelentette ki a The Pirate Bay alapítója. A Flattr nevű programban részt vevő szakemberek abban egyetértenek, hogy az online fizetést technikai értelemben mindenképpen le kell egyszerűsíteni. Sunde a Flattr rendszerében ötvözni akarja az átalánydíjas és a mikrofizetési megoldásokat.

A szolgáltatás lényege, hogy a felhasználó létrehozza a Flattr-nél a folyószámláját, amelyen keresztül pénzt kaphat vagy utalhat át másoknak. Ezután meg kell határoznia egy konkrét összeget, amit minden hónapban jóváírnak a számláján. Minden ügyfél kap egy úgynevezett Flattr-gombot, amelyet integrálhat az általa létrehozott tartalmakba, legyen szó videókról, blogbejegyzésekről vagy más anyagokról. A gomb megnyomásával a felhasználók megoszthatják a pénzüket a különböző tartalmak között és így osztályozhatják a tartalmakat. Az eredményeket minden hónapban összesítik és a különböző anyagokért kiadott összegeket elosztják a gombnyomások számával, így arányosan jár jól.


"A programban bárki részt vehet, de a lényeg az, hogy ne lehessen megkülönböztetni a fogyasztókat és a szolgáltatókat. Véget akarunk vetni annak a beidegződésnek, hogy valaki csak tartalomkészítő, más pedig csak fogyasztó lehet. A mi rendszerünkben mindenki egyenlő. Ha valakinek nem tetszik egy blog cikke, de ahhoz fűzött kommentár igen, akkor ennek hangot adhat és ezért még pénzt is kaphat. A pénz így mindkét irányba folyhat és nincs különbség a között, hogy valaki kiadja vagy kapja az összeget, hiszen mindenkinek ugyanolyan folyószámlája van" - emelte ki Sunde.

A Flattr lényege továbbá, hogy minden tartalom szabadon elérhető marad. Senkinek sem kötelező fizetnie, mindenki maga dönti el, hogy részt vesz-e a programban. A hangsúly nem a fizetésen, hanem az értékbecslésen van.

"A célunk, hogy az internetes gazdasági hatalom a néhány óriáscégtől a felhasználók kezébe kerüljön. Ezt nevezem én hatalomeltolásnak. Jelenleg a rendszer bétatesztelése zajlik, amiben több száz barátom vesz részt. A Flattr elvileg két hónap múlva indulhat el és a Flattr-gombok is akkor jelenhetnek meg a világhálón. Az átutalások lebonyolításához együttműködünk a Paypal céggel és más szolgáltatókkal. Ezenkívül találtunk néhány befektetőt is. A forgalom tíz százalékát tartanánk meg magunknak, ebből fedeznénk az öt alkalmazott bérét. Később azonban ezt a százalékarányt csökkentenénk. Azt remélem, hogy a kezdeti 2 eurót sok felhasználó be fogja fizetni. Hogy működik-e majd? Nem ez a fontos, hanem, hogy legalább megpróbáljuk" - nyilatkozta végül Peter Sunde.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások