Mellékhatásai is vannak a 3D technológiának

Mellékhatásai is vannak a 3D technológiának

2010. április 28. 11:41, Szerda
Három elektronikai konszern a japán kormánnyal közösen elkészített egy ismertető anyagot, amely a 3D technológia mellékhatásaira hívja fel a figyelmet.

A programban a szigetországi kabinet mellett a Toshiba, a Sharp és a Hitachi vesz részt. Ugyanakkor más cégek, például a Samsung is igyekeznek rávilágítani arra, hogy a 3D technológián alapuló készülékek, például televíziók használata nem jelent veszélytelen szórakozást. A felvilágosító anyag egyik lényeges eleme, hogy a 3D-s televíziókat célszerű az erkélytől vagy emeleten a lépcsőfokoktól nagy távolságra elhelyezni, hogy az esetleges érzékcsalódások miatt ne következhessen be baleset.

A kiadványban gyakorlatilag minden, a gyártók által jelenleg ismert kockázat és mellékhatás szerepel. Megemlítik, hogy a 3D-s televíziók nézése szédülést, rosszullétet és fáradtságérzetet okozhat. Mindez nem véletlen, hiszen a látvány miatt az emberek úgy érezhetik, valódi környezetben élik át a látottakat. A dokumentumot nem csak a televíziógyártóknak, hanem a 3D-s mozik üzemeltetőinek is ajánlja a japán kormány és a három cég.


"Úgy véljük, hogy a felhasználók többségének nem okoz majd problémákat a technológia, de ugyanakkor arra is figyelmeztetnünk kell őket, hogy lehetnek mellékhatások" - közölte Koichi Imai, a Toshiba japán konzorcium szóvivője. A Samsung a kockázatok és mellékhatások között említi a tengeribetegséget, a fejfájást, a tudatzavaros állapotokat, izomgörcsöket és a szemrángásokat. Az alkoholt fogyasztók vagy a rosszul, illetve keveset alvóknak szintén nem ajánlja a dél-koreai vállalat a 3D-s televíziók megvásárlását és használatát.

A cég kitért arra is, hogy a 3D-s különleges szemüveget nem szabad hagyományos napszemüvegként alkalmazni. Célszerű a 3D-s készülékektől kellő távolságban ülni, mivel így elkerülhetők az érzékcsalódások, a tájékozódási zavarok és a rosszullétek. Bár az akció mindenképpen figyelemre méltó, az anyag elkészítésére alighanem az inspirálta a gyártókat, hogy így akarják megelőzni az esetleges később kártérítési pereket.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások