A H.264 mellett tette le a voksát a Microsoft

A H.264 mellett tette le a voksát a Microsoft

2010. május 1. 09:05, Szombat
A flash kontra HTML ügyben a redmondi vállalat is szót kért és ez komolyan befolyásolhatja egyik vagy másik technológia sorsát.

Dean Hachamovitch, az Internet Explorer fejlesztéséért felelős menedzser blogbejegyzése szerint a Microsoft a HTML5 ügyében a H.264 kodek mellett voksolt. Ezzel egyértelműen eldőlt, hogy az óriáscég nem támogatja az Ogg Theora és a VP8 kodekek fejlesztését, illetve alkalmazását. "A web jövője a HTML5-ben rejlik" - írta a szakember. Hachamovitch a H.264-et egy kiváló formátumnak nevezte és hozzátette: ez az a kodek, amit a videolejátszások kapcsán az Internet Explorer támogatni fog.

A szakember a döntés mellett azzal érvelt, hogy a H.264 egy komoly ipari szabvány, aminek erős hardvertámogatottsága van. Emellett fontos az is, hogy az MPEG LA szervezetnek köszönhetően tisztázott a jogi helyzete, míg más kodekek esetében a jogi háttér korántsem ennyire világos. Fontos érv továbbá, hogy az operációs rendszerek, elsősorban természetesen a Windows 7 támogatják a H.264-et, így a fejlesztőknek nem kell plusz licencköltségeket fizetniük.

Pont ez utóbbi felvetést cáfolta egy blogbejegyzésben közzétett kommentárjában Robert O'Callahan, a Mozilla fejlesztője, aki a Microsoft szoftverek licencfeltételeire utalt. Ezekben ugyanis világosan leszögezte a redmondi óriáscég, hogy az adott termék kizárólag személyes és nem üzleti használatra licencelhető. O'Callahan ezenkívül nem értett egyet azzal sem, hogy az Ogg Theora jogi háttere tisztázatlan lenne. A HTML5 egyik komoly előnye, hogy lehetővé teszi a különböző formátumú videók kiegészítő modulok nélküli lejátszását. Az eljárást jelenleg a Firefox, a Chrome, az Opera és a Safari is támogatja, a Microsoft viszont nem.

A HTML5-tel kapcsolatos vita az idei év eleje óta foglalkoztatja az online közösségeket. Előbb a YouTube és a Mozilla veszet össze, majd a népszerű videomegosztó platformot támadta az Opera is. Az ok mindkét esetben ugyanaz volt: a YouTube, a Vimeo, az Apple és a Microsoft egyértelműen a licencköteles és szabadalmaztatott H.264, míg a Mozilla, a Chrome, a Dailymotion és a Google a nyílt forráskódú megoldások (Theora és Ogg) mellett tette le a voksát.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások