Halált követeltek a Facebookra pakisztáni tüntetők

Halált követeltek a Facebookra pakisztáni tüntetők

2010. május 25. 21:49, Kedd
A pakisztáni bíróság elrendelte a Facebook blokkolását, mivel a közösségi oldalon Mohamed-rajzversenyt hirdettek. Két nap tiltás után a hétvégén egy rövid időre újra elérhető lett az oldal az országban.

A "Mohamed-karikatúrák napja" május 20-án volt, erre az alkalomra indítványozta a Facebook egyik felhasználója az oldalán, hogy a portál tagjai rajzoljanak karikatúrákat a prófétáról, majd töltsék fel a közösségi oldalra. Az iszlám szigorúan tiltja a próféta bármilyen ábrázolását. A pakisztáni kormány azzal válaszolt, hogy megszüntette az "istenkáromló" közösségi oldalakhoz (a Facebook-hoz, a YouTube-hoz, a Flicker-hez és a Wikipédiához) való hozzáférést. A botrányt okozó oldal egyik karbantartója csütörtökön törölte az oldalt, a blog-ot és az e-maileket is, miután feltörték az e-mail és Skype hozzáférését és megijedt.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A weboldal készítője szombaton újra feltette az oldalt a közösségi portálra, ahol ezt több mint 180 000 "ismerős" várta, akik több mint 11 700 képet töltöttek fel szombatra. Hiába lett újra elérhető az oldal, Indiában csak kevesen és rövid ideig férhettek hozzá, mert a lapot újra elérhetetlenné tették. A Facebook-hoz abszolút nem lehet hozzáférni Pakisztánban. A tüntetők Karacsiban, Pakisztán üzleti központjában amerikai zászlókat égettek. Multan belvárosában a tiltakozók lezárták az utakat és gumiabroncsokat égettek. A Pesavárban, a törzsi területek közelében található nagyvárosban mintegy 250 diák skandált Facebook- és Amerika-ellenes jelszavakat.

A Facebook az esményekre válaszul kijelentette, hogy egy olyan oldalnál, amit nap, mint nap világszerte használnak, nagyon nehéz figyelemmel kísérni az olyan tartalmak megjelenését, ami az egyik országban illegális, azonban egy másikban nem. Még azt is hozzátették, hogy az ilyen esetekben a Facebook és más közösségi oldalak nem engedik a hozzáférést a tiltott tartalmakhoz az adott országban. A távközlési hatóság képviselője szombaton azt nyilatkozta, hogy a Facebook nem tett semmit a sértő tartalmú oldal ellen. A PTA szóvivője azt is hozzáfűzte, az ügy megoldása érdekében bármikor szívesen kezdeményez tárgyalásokat a Facebook és a YouTube képviselőivel.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

2006-ban muszlim országok sorában erőszakos tiltakozások robbantak ki, miután a dán újságokban, majd több európai ország sajtójában a prófétát ábrázoló karikatúrákat tettek közzé. 2008 június 2-án öngyilkos merényletet követtek el Dánia iszlámábádi nagykövetsége ellen, amelynek nyolc halálos áldozata volt, köztük egy dán állampolgár. A támadást a karikatúrák miatti megtorlásképpen az al-Kaida vállalta magára. A rajz több államban is megjelent, és erőteljes tiltakozást váltott ki a muszlim közösség tagjaiból.Az északnyugat-pakisztáni törzsi területeken található a tálibok és Oszama bin Laden hálózatának fellegvára.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások