Megtartja az új brit kormány a kalózkodás elleni törvényt

Megtartja az új brit kormány a kalózkodás elleni törvényt

2010. május 27. 15:43, Csütörtök
A nyilvánosságra hozott koalíciós megállapodás szerint nem helyezi hatályon kívül az új konzervatív-liberális összetételű brit kormány az előző parlament által, annak leköszönése előtt elfogadott kalózkodás elleni törvényt. A törvény az illegális letöltőkkel szemben a fokozatos válasz rendszerét vezeti be alkalmazható szankcióként a szigetországban.

Az új brit kormány koalíciós megállapodása hatályban hagyja az előző kormány által beterjesztett és a leköszönt parlament által a jogalkotási időszak végén elfogadott kalózkodás elleni törvényt. Jeremy Hunt, az új kormány kulturális államtitkára is megerősítette a törvény megtartására vonatkozó döntést. A konzervatív-liberális koalíció egyezménye szerint a kormány időt hagy az intézkedések bevezetésére, és ha ezek hatása értékelhetővé válik, akkor megvizsgálja ezek eredményességét, és ennek fényében dönt arról, szükséges-e a törvény módosítása.

A Digital Economy Act rendelkezései szerint Nagy-Britanniában is bevezetésre kerül az ún. fokozatos válasz rendszere. Vagyis törvényileg kötelezik az internetszolgáltatókat, hogy a jogtulajdonosoktól érkező panaszoknak megfelelően a jogsértő internetezőket figyelmeztetésben részesítsék, a helyi médiafelügyeleti szerv, az Ofcom számára pedig lehetővé teszik, hogy a figyelmeztető üzenetek hatástalansága esetén a jogsértőkkel szemben további technikai szankciókat alkalmazzon, akár az internetkapcsolat felfüggesztését is elrendelje.

A választási kampány során Nick Clegg, a liberális párt vezetője, az új koalíciós kormány miniszterelnök-helyettese többször is hangoztatta, hogy választási győzelme esetén hatályon kívül helyezné a kalózkodás elleni törvényt. A pártja által adott kulturális árnyékminiszter, Don Foster azonban elismerte a kreatív iparágak kalózkodással kapcsolatos aggodalmának jogosságát. A koalíciós kormányban a konzervatív Ed Vaizey tölti be a kulturális miniszteri posztot. Az ő feladata lesz, hogy a Digital Economy Act intézkedéseinek végrehajtását felügyelje.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások