A Google megtiltotta munkatársainak a Windows használatát

A Google megtiltotta munkatársainak a Windows használatát

2010. június 2. 19:08, Szerda
A cég biztonsági okokból nem alkalmazza többé a Windows operációs rendszert. A mintegy 10 000 alkalmazottjukat érintő döntés a cég kínai részlegét ért hackertámadás után merült fel a vezetőség fejében.

Több Google alkalmazott is alátámasztotta azt a hírt, hogy a cég biztonsági okokból nem alkalmazza többé a Windows operációs rendszert. A gondolat akkor fogalmazódott meg először a cég vezetőségének a fejében, mikor ez év januárjában a Google kínai részlegét hackertámadás érte. A döntés mintegy 10 000 alkalmazottat érint. "Nem használjuk többé a Windowst, mert biztonságilag kockázatos", nyilatkozta az egyik munkatárs."Számos dolgozó már váltott: vagy Mac operációs rendszert vagy a nyílt forráskódú Linuxot használják. Az új kollégáknak is ugyanezt a két lehetőséget ajánljuk fel" - mesélte egy másik kolléga.


Január elején még engedték, hogy páran a Windowst használjanak a laptopjukon, de ugyanez az asztali gépükön már nem volt megengedett. A cég hivatalosan nem kommentálta a döntést. A Windows köztudottan érzékenyebb a vírusokra és a hackertámadásokkal szemben is sebezhetőbb. Természetesen az is hozzájárul ehhez, hogy ezt a rendszert éri a legtöbb támadás, hogy ez a leginkább elterjedt.

Azok az alkalmazottak, aki továbbra is a Windowst preferálják, csak igazgatói engedéllyel használhatják az operációs rendszert. A vállalat eredetileg azt tervezte, hogy az alkalmazottai lassan állnak át a Google termékeire és a nemsokára már a bevezetésre kerülő Google operációs rendszert és Chrome böngészőt alkalmazzák majd. A kínai részleg ellen elkövetett merénylet azonban felgyorsította ezt a nehezen induló procedúrát.


Az informatikai vállalatoknál általában nem szabják meg melyik operációs rendszert lehet alkalmazni (természetesen nem ügyfélszolgálati szintről van szó), ezért érthető, hogy a cég dolgozói között elégedetlenséget szült a döntés, de méltányolták, hogy továbbra is van választásuk a Linux és a Mac között. A támadás óta az alkalmazottak is körültekintőbbek lettek és sokan Macet kezdtek használni. Az egyik véleménye szerint jóval többen háborodtak volna fel, ha az Apple operációs rendszerét tiltják be, és nem a Windowst.

A Google és a Microsoft már évek óta versenytársaknak számítanak. Jó példa erre a Google és Bing harca, - ahol előbbi az abszolút nyertes - vagy az e-mail küldési platformok, a felhőalkalmazások és nemsokára az operációs rendszerek terén is szembekerülnek egymással. Ugyan az interneten a Google a nyerő, az asztali gépeknél a Windows tarol. Még ha nem is ez volt a Google szándéka, ez biztosan nagy csapás lesz a Microsoftnak.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások