Amerikai szövetségi államok a Google ellen

Amerikai szövetségi államok a Google ellen

2010. június 23. 01:03, Szerda
A Street View szolgáltatás miatt az USA szövetségi államainak több, mint a fele kezdeményezhet vizsgálatot a webes óriáscég ellen.

A Google szolgáltatása eddig elsősorban Európában váltott ki nagy vitát. Az elmúlt hónapokban azonban megváltozott a helyzet, amit jól mutat, hogy a nemrég tartott előzetes megbeszéléseken több, mint 30 amerikai szövetségi állam képviselői vettek részt. A szakemberek úgy vélték, hogy a Google a túlzott adatgyűjtésével megsértette a helyi törvényeket. Több szövetségi állam képviselői is jelezték, hogy közösen akarják kideríteni: a nyilvános WLAN-hálózatokban végzett adatgyűjtésekkel a vállalat megsértette-e és ha igen, milyen mértékben az amerikai jogszabályokat. Emellett a jogászok el akarják érni azt is, hogy ilyesmi a jövőben semmiképpen se fordulhasson újra elő.

Richard Blumenthal connecticuti főügyész azzal vádolta meg a webes céget, hogy "nyugtalanító módon behatolt az emberek magánéletébe". A konszern mindezt azzal követte el, hogy kamerázó autói nem csak az utcákat fényképezték le, hanem a titkosítatlan WLAN-hálózatokból is számos információt "halásztak ki", ráadásul ezeket még el is tárolták. Az adatok között lehetnek honlapokhoz tartozó jelszavak és akár bankkártyaszámok is. "A Google-nek ki kell teríteni a lapjait. Ugyan készek együttműködni, de az eddigi állásfoglalásaikkal több kérdést vetettek fel, mint amennyit megválaszoltak" - szögezte le Blumenthal. A connecticuti főügyész mindenesetre bízik abban, hogy a vizsgálatokban a szövetségi államok többsége részt vesz majd.

Blumenthal mindenesetre semmit sem bízott a véletlenre, már korábban elküldte a Google vezetőinek azokat a kérdéseket, amelyekre mindenképpen választ akar kapni. A kérdések között szerepel például, hogy a vállalat kiértékelte-e az összegyűjtött adatokat és ha igen, milyen célból tette mindezt? A főügyész továbbá tudni szeretné, hogy a Google miért hatolt be a titkosítatlan és az üzleti célú WLAN-hálózatokba, mikor a Street View projekt a városok utcáinak lefotózásáról szól. Legutóbb egyébként éppen a francia informatikai és szabadságjogok országos bizottságának (CNIL) jelentéséből derült ki, hogy a Google autói a WiFi-rendszerekből jelszavakat is gyűjtöttek.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások