Kiszivárgott az ACTA-szerzõdés új tervezete

Kiszivárgott az ACTA-szerzõdés új tervezete

2010. július 16. 10:37, Péntek
A La Quadrature du Net francia polgárjogi szervezet megszerezte a hamisítás elleni kereskedelmi megállapodás (Anti-Counterfeiting Trade Agreement - ACTA) legfrissebb változatát.

A francia szervezet által nyilvánosságra hozott dokumentum megjelölése "bizalmas" és minden bizonnyal az Európai Parlament belügyi bizottságából szivárogtatták ki, annak ellenére, hogy az Európai Bizottság a hét elején szabályosan megtiltotta az európai parlamenti képviselõknek, hogy az ügyben akár csak egy szót is nyilatkozzanak. Az ACTA kérdése ugyanis a hét elején csak ebben a testületben került fel a napirendi pontok közé.

S hogy miben különbözik az új tervezet a korábbiaktól? Nos, a legfontosabb változás, hogy ez már tartalmazza a Luzern városában június végén tartott egyeztetések megállapodásait, valamint a különbözõ tárgyalópartnerek álláspontjait. Karel De Gucht, az EU kereskedelmi biztosa a belügyi bizottságnak legutóbb már úgy nyilatkozott, hogy az egyezmény végleges változatában nem fog szerepelni az a kitétel, amely a sokat letöltõ felhasználókkal szemben internetblokádok bevezetésére kötelezi az internetszolgáltatókat. Egy ilyen szabályozásról ugyanis a nemzeti törvényhozásoknak kell dönteniük.

A dokumentumban benne maradtak ugyanakkor azok a polgárjogi és büntetõjogi szankciók, amelyek a fájlcserélõket büntetnék. Konkrétan megemlítik például, hogy börtön- és pénzbüntetéssel kellene sújtani azokat a személyeket, akik üzletszerûen, tudatosan hamis termékeket szállítanak be az EU területére vagy ilyen árucikkeket használnak, esetleg mozifilmek illegális másolatait rögzítik. Szintén büntetnék a szerzõi és szomszédos jogok megsértõit, ezek bûntársait, segítõit vagy felbujtóit. Brüsszel álláspontja ugyanakkor az, hogy ezekben az esetekben nem a felhasználót kell büntetni.

Maradna viszont az a kitétel, miszerint az USA határain átvizsgálná illegálisan másolt filmek, játékok, zeneszámok és szoftverek után a beutazó személyek laptopjait, MP3-lejátszóit, iPodjait és más hordozható készülékeit. A tárgyalások következõ fordulójára július végén Washingtonban kerül sor. Az Egyesült Államok erõsíteni akarja a szabadalmakkal, a márkavédjegyekkel és a földrajzi származási helyekre vonatkozó jelölésekkel kapcsolatos álláspontját. De Gucht jelezte: Európa nem enged az amerikai követeléseknek.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások