Egy éven belül elfogyhatnak az IPv4 címek

Egy éven belül elfogyhatnak az IPv4 címek

2010. július 16. 20:02, Péntek
A Hurricane Electric, a világ legnagyobb IPv6 szolgáltatója bejelentette, hogy egy éven belül a világ összes IPv4-alapú címe elfogy. A cég egy számlálón jelzi ki a hátralévő napokat.

A Hurricane Electric egy IPv6 továbbítás-szolgáltató, több adatközpontot üzemeltet Kaliforniában, valamint gigabites hálózatokat kezel Észak-Amerikában, Európában és Ázsiában. A társaság által készített számláló, egy "ByeBye v4"-re keresztelt alkalmazás számolja a napokat addig, amíg az IPv4-es címek ki nem fogynak. Most először a maradék idő kevesebb, mint 365 nap. "Azok a hálózatirányítók és informatikusok akik eltolják az átállást az IPv6-ra, saját kárukra teszik" - mondta el Martin Levy, a cég IPv6 stratégiájáért felelős igazgatója. "Reméljük, hogy az egy éves határidő ismét ráírányítja a figyelmet erre a komoly problémára, amivel a hálozatok közösségének szembe kell néznie."

Manapság az internetforgalom nagyrészét az IPv4-es adatforgalom teszi ki, de az IPv4-es protokoll 32-bites címrendszere nem lesz elég ahhoz, hogy az internetre kötött eszközök egyre növekvő számát ellássa. Az IPv4-es rendszereket át kell állítani az IPv6-os protokollra, ami sokkal nagyobb címválasztékkal rendelkezik. Azon felül, hogy különböző, globálisan átirányítható címeket oszt ki minden világhálóra kötött eszköznek, az IPv6 protokoll előír egy hálózati biztonsági szintet és egyszerűsít bizonyos hálózati beállításokat.

A cég Mike Leber garázsából indult 1994-ben, jelenleg a világ legnagyobb IPv6 hálózatát üzemelteti a bekötött hálózatok számának alapján. Rendszere azon kevesek egyike a világon, ami IPv6-natív és nem szorul rá belső alagutakra a csatlakozáshoz. Az IPv6 a hálózat alapszolgáltatása, minden felhasználó csatlakozhat az IPv6-ra valamint az IPv4-re. A cég tavaly novemberben jelentette be, hogy az IPv6 hálózata kevesebb, mint egy év alatt megduplázódott 600 összekapcsolt hálózatra, ma már ez a szám túllépte a 850-et.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások