Julian Assange: "Megfigyelés alatt állunk"

Julian Assange: "Megfigyelés alatt állunk"

2010. július 20. 14:56, Kedd
A nagy visszhangot és vitát kiváltó bagdadi felvétel megjelentetése óta még nagyobb figyelmet kap a Wikileaks leleplező oldal és ezt megerősítette Julian Assange, a portál vezetője is.

Assange legutóbb az oxfordi Ted Konferencián tartott előadást. Megjelenése azonban teljesen váratlanul érte a meghívott vendégeket, akik ennek ellenére forradalmárként ünnepelték a 39 éves férfit. A honlap különösen akkor került az amerikai titkosszolgálatok érdeklődésének középpontjába, amikor nyilvánosságra hozta az Egyesült Államok Hadserege Kémelhárító Központjának (ACIC) 2008-ból származó, 32 oldalas jelentését. A dokumentum szerint "a Wikileaks.org a hadsereg szemében potenciális biztonsági fenyegetést jelent az amerikai fegyveres erőkre, a kémelhárításra, a hadműveleti és az információbiztonságra nézve."

"Az USA-tól érkező hivatalos megnyilvánulások inkább visszafogottak voltak. Ugyanakkor az amerikai kormány néhány tagja tett olyan nem hivatalos megjegyzést, amellyel arra utaltak, hogy nem feltétlenül tartják majd magukat a törvényesség kereteihez. Erre válaszul minden egyesült államokbeli fellépésemet azonnal lemondtam. Las Vegasban egy, míg New Yorkban két szereplést terveztem. Előbbi konferencián részt vett volna James Risen, a The New York Times riportere és egy a CIA-ról szóló könyv szerzője, valamint Valerie Plame egykori CIA-ügynök is. Risen jogi okokból szintén lemondta a részvételt, megfenyegették ugyanis, hogy ellenkező esetben idézésre számíthat. Ez is azt bizonyítja, hogy ez a jelenség nem csak minket érint." "Az elmúlt években számos esetben került sor fizikai fenyegetésekre. A legdurvább dolog két kenyai emberjogi ügyvéd meggyilkolása volt tavaly márciusban. Ők mindketten rendkívül bátor aktivisták voltak, akik anyagokat továbbítottak nekünk. Azért gyilkolták meg őket, mert felderítettek számos, a helyi rendőrség által elkövetett gyilkosságot. De Európában is megfigyelés alatt állunk" - jelentette ki Julian Assange.

A vezető elmondta, hogy éppen az esetek miatt fokozott elővigyázatossággal járnak el minden hozzájuk érkező információval kapcsolatban. Ezek között előfordulnak semmit nem érő adatok éppúgy, mint a titkosszolgálatok által gondosan összeállított csomagok.

"Amennyiben igaz, hogy a bagdadi felvételt Bradley Manning szivárogtatta ki a számunkra, akkor azt tudom mondani, hogy ő az USA politikai foglya, akit Kuvaitban tartanak fogva. Éppen ezért nem tud a sajtóval beszélni és magát sem képes megvédeni. Ügyvédeink mindenesetre felvették a kapcsolatot a katona védőivel és annyit már tudunk, hogy lehetővé fogják tenni a számára, hogy civil ügyvédek is jelen legyenek a tárgyalóteremben. Emellett anyagi segítséget is nyújtunk neki a jogi költségek rendezésére. Bár nem ő volt a mi forrásunk és korábban a nevét sem hallottuk, de segítenünk kell neki, mert különben azt mutatnánk kifelé, hogy hatalmas kockázatot jelent, ha valaki velünk dolgozik. Éppen ezért mindenkinek segítenünk kell, akit miattunk vádolnak meg valamivel."

"Vannak jelek arra vonatkozóan, hogy a nyilvánosságra hozott chatbeszélgetéseket manipulálták. A Wired Magazine is elismerte, hogy csupán a szöveg egynegyedét jelentette meg. Az Obama-kormány egyrészt megváltoztatott néhány dolgot, másrészt viszont az elmúlt években semelyik másik kormány sem üldözte annyira agresszíven a kiszivárogtatókat és az informátorokat, s hurcolta őket bíróság elé, mint Barack Obama kabinetje" - közölte a Wikileaks vezetője. Assange végül elmondta, hogy az Izlandi Modern Média Kezdeményezés (IMMI) rendkívül sikeres. Már most vannak olyan médiák, amelyek a szigetországban találtak menedéket. Egyfajta menekülthullám indult el a világ számos országából és az üldözött szervezetek Izlandon találhatnak új otthonra.

A Wikileaks vezetője korábban Twitter-bejegyzésekben számolt be arról, hogy a titkosszolgálatok ellenőrzik őket. "A Wikileaks ellen jelenleg is tart az amerikai és az izlandi titkosszolgálatok megfigyelési akciója. Követnek, lefotóznak és videóznak minket, valamint sor került őrizetbe vételekre is" - olvasható az egyik Twitter-bejegyzésben." Míg egy másik üzenet szerint: "Csütörtökön két, az amerikai külügyminisztérium diplomáciai védelme alatt álló személy követett Izlandról egészen Norvégiáig. Az egyik munkatársunk letartóztatásakor titkos fotókat mutattak neki. Az akció mögött alighanem a CIA áll. A rendelkezésünkre állnak követőink légiutas-adatai. Ne higgyétek, hogy eléritek a célotokat."

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások