Hadjárat indult a PS3 kódtörő chipje ellen

Hadjárat indult a PS3 kódtörő chipje ellen

2010. augusztus 30. 14:34, Hétfő
Hadjáratot indított a Sony a PS3 játékkonzolhoz készült kódtörőchip ellen, amellyel a játékokról készült kalózmásolatok és házi fejlesztésű programok futtatására nyílik lehetőség.

A japán vállalatnak az ideiglenes bírósági végzéssel egyelőre Nagy-Britanniában sikerült elérnie, hogy megtiltsák az ausztrál OzModChips vállalkozás Mod Supplier és Quantronics nevű kártyáinak importját, illetve az eszközök nagy- és kiskereskedelmi forgalmazását. A Sony a lefoglalt áruval szabadon rendelkezhet és a chipeket akár a megsemmisítésükkel járó teszteknek is alávetheti. A Sonynak szerdáig kell benyújtania a végleges tilalomra vonatkozó keresetet, máskülönben az ausztrál kódtörőchip szeptember elsejétől kereskedelmi forgalomba is kerülhet.

A hónap elején bemutatott hardveres törést kezdetben sokan még kétkedve fogadták, mostanra azonban úgy tűnik, ez az első olyan eszköz, amely valóban képes átjutni a PS3-játékkonzol biztonsági rendszerén. Szakértők szerint ezek az úgynevezett módosítóchipek a fogyasztóknak szánt konzolokat alakítják fejlesztői változattá. A programozók eredetileg az ilyen chipeket arra használják, hogy a fejlesztés alatt lévő játékokat optikai adathordozó nélkül, közvetlenül a konzolra másolva teszteljék, illetve lehetőséget ad a házi fejlesztésű, a gyártók által nem támogatott játékok futtatására is.

Ezeknek az eszközöknek a használatára országonként eltérő szabályozások vonatkoznak. Azt azonban egyelőre még nem lehet tudni, hogy az Ausztráliában szabadon hozzáférhető módosítóchipek ellen más országok is terveznek-e a brit korlátozáshoz hasonló intézkedéseket.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások