Orosz ellenzékiek számítógépeit foglalják le a Microsoftra hivatkozva

Orosz ellenzékiek számítógépeit foglalják le a Microsoftra hivatkozva

2010. szeptember 14. 18:51, Kedd
A Microsoftra hivatkozva tartanak házkutatásokat és foglalják le az orosz hatóságok az ellenzéki politikusok és szervezetek számítógépeit, a cég ezért ingyenessé tette azok szoftverlicencét.

A The New York Times tudósítása szerint egy januári délutánon orosz hivatalok munkatársai behatoltak a Baikal Environmental Wave (BEW) nevű környezetvédelmi szervezet központjába, majd se szó, se beszéd lefoglalták az ott található számítógépeket, amelyeken fontos információk voltak a helyi környezetvédelmi kampányokról. Az előzményekhez tartozik, hogy a csoport aktivistái korábban hónapokon keresztül bírálták Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnököt amiatt, mert újra akar nyitni egy papírgyárat a Bajkál-tó partján. Álláspontjuk szerint ugyanis az üzem felelős a tó korábbi nagy mértékű elszennyeződéséért.

Érdekes azonban, hogy az akciót nem az államvédelmi, hanem a gazdasági bűncselekményekre szakosodott hivatal nyomozói hajtották végre. A vád: a környezetvédők a Microsoft szoftvereinek illegális másolatait használták a konfigurációkon. Kiderült, hogy az eset koránt sem egyedi. A redmondi vállalat orosz ügyvédjei az elmúlt hónapokban részt vettek hasonló, szintén az ellenzéki csoportok ellen irányuló akciókban és a vád mindig az volt, hogy a szervezetek illegálisan másolt Microsoft programokat használtak.


"A Microsoft támogatása nélkül nem lehet végrehajtani ezeket az újságírók és emberi jogi aktivisták ellen irányuló nyomozásokat. A rendőrség Szamarában egy másik Microsoft-ügyvéd segítségével foglalta le két helyi ellenzéki újság számítógépeit" - idézte a The New York Times Szergej-Kurt Adzijevet, az egyik lap szerkesztőjét.

Tény, hogy Oroszországban nagyon magas az illegálisan másolt szoftverek aránya, ugyanakkor az is igaz, hogy az orosz kabinet számára a szoftverkalózok elleni harc egy jó ürügyet jelent arra, hogy felléphessen az ellenzéki csoportok ellen. Ugyan a hivatalok - 5 hónap után! - visszaadták a konfigurációk egy részét, azonban azok közül sok vírusokkal fertőzött volt. Egyelőre még nem lehet tudni, hogy a hatóságok vádat emelnek-e a Baikal Environmental Group ellen.

Galina Kulebjakina, a BEW alelnöke leszögezte: a számítógépeiken kizárólag eredeti programokat használtak. Az erről szóló számlákat már el is küldték a Microsoft moszkvai irodájának, amelytől egyben segítséget kértek. Az iroda viszont ezt elutasította. A szervezet egyébként az akció miatt gyakorlatilag romokban hever.

A moszkvai Helsinki Csoport azzal vádolta meg a Microsoft oroszországi kirendeltségét, hogy bűnrészes a polgári társadalom aktivistáinak üldözésében. Az akciókban résztvevő rendőrök pedig rendszeresen úgy foglalják le a számítógépeket, hogy meg sem nézik, azokon jogtiszta vagy másolt programok vannak-e. Kevin Kutz, az óriáscég illetékes igazgatója kijelentette, hogy felülvizsgálják a vállalat oroszországi tevékenységét és nagyon komolyan veszik az információkat. A termékeiket meg kell védeniük a kalózoktól, de egyúttal tiszteletben kell tartaniuk az alapvető emberi jogokat is. Kiemelték, hogy mindkét cél iránt elkötelezettek.

A menedzser külön közleményt juttatott el a The New York Timeshoz, amelyben többek között azt írta: az emberi jogi csoportokkal folytatott egyeztetések után megkezdték a munkatársaik továbbképzését, hogy így akadályozzák meg a hasonló eseteket. Emellett a visszaélések elkerülésére nyilvánosságra hozták az orosz kirendeltség honlapján hivatalos képviselőik nevét. A szakember végül rámutatott, hogy egy program keretében kifejezetten kedvezményes áron kínálják az újságoknak és civil szervezeteknek a termékeiket.

Eddig a vállalat hiába érvelt azzal, hogy csak azért támogatta a nyomozásokat, mivel ezt számára a helyi törvények előírják. Éppen ezért, hogy végképp lemossák magukról a vádakat, Brad Smith, a Microsoft alelnöke a cég hivatalos blogjában bejelentette, hogy 2012-ig a civil szervezetek és a kisebb, független médiák számára ingyenes, nem átadható licencet biztosítanak. Ennek igénybevételéhez azoknak semmit nem kell tenniük. Ezáltal ugyan elkerülték, hogy a nemzetközi emberi jogi szervezetek bírálatának kereszttüzébe kerüljenek, de az orosz kormánytól való eltávolodás szintén nehéz helyzetbe hozza őket, mivel azok az ellenzékieknél tartott házkutatások során már nem hivatkozhatnak majd a Microsoftra.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások