Skype-funkció lesz a Facebookon

Skype-funkció lesz a Facebookon

2010. szeptember 30. 19:06, Csütörtök
A közösségi portál azt tervezi, hogy együttműködik a Skype céggel, integrálja a rendszerébe a népszerű VoIP-szoftvert, sőt még egy SMS-funkciót is elérhetővé tesz.

Az All Things Digital amerikai technológiai blog bennfentesektől származó információi szerint az együttműködés által a Facebook regisztrált tagjai a jövőben nem csak chatelhetnek, hanem akár telefonálhatnak is majd egymással. Emellett a felhasználóknak lehetőségük lesz SMS-k küldésére és fogadására is. A Facebook jelenleg csak írásos csevegési funkciót kínál tagjainak. A hír nem meglepő, hiszen Mark Zuckerberg korábban gyakran hangsúlyozta, hogy szeretné a közösségi hálózatot egy olyan univerzális kommunikációs platformmá kiépíteni, amely akár a mobil készülékeken is teljes értékűen használható. A Skype vezetői hasonló terveket dédelgetnek, így nem csoda, hogy a két vállalat együttműködésben gondolkodik.

Egy szoros Facebook-Skype kapcsolat komolyan felkeltheti a befektetők és a hirdetők érdeklődését a két cég iránt. Mind a Facebooknak, mind a a VoIP-szolgáltatónak több, mint félmilliárd regisztrált tagja van. A legfrissebb adatok szerint a Skype szoftverét havonta 124 millióan használják legalább egyszer. Az együttműködés keretében könnyen felmerülhet az a lehetőség is, hogy a Facebook Connect funkciót integrálják a Skype következő, 5.0-s verziószámú kliensébe, így a közösségi portál már akár a népszerű VoIP-program következő verziójában megjelenhet és ezáltal biztosíthatja, hogy a Facebook-tagok videotelefonálhassanak egymással.

A kooperáció felfogható egy a Google Voice internettelefonos szolgáltatás elleni közvetlen támadásként is. Az együttműködéssel mind a két vállalat jól járna. A Skype még a tervezett tőzsdére lépése előtt megerősíthetné a VoIP területen betöltött piacvezető pozícióját, míg a Facebook számára a Skype egy érdekes partner lehet, hiszen a szolgáltató elsősorban az Egyesült Államokon kívül elterjedt. Ezáltal a Facebook növelhetné a népszerűségét Európában és Ázsiában.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások