Kihalóban a 13 hüvelykes noteszgépek

Kihalóban a 13 hüvelykes noteszgépek

2010. október 10. 15:16, Vasárnap
A Dell és a Lenovo után most újabb nagy név vonja ki a piacról saját 13 hüvelykes megoldását. A jól értesültek szerint az Apple egy 11 hüvelykes változattal váltaná fel a MacBook Air készülékeket.

Az AppleInsider saját forrásra hivatkozva számolt be arról, hogy az Air noteszgépek utánpótlásában abnormális trendet észleltek, amely arra utal, hogy ezen kütyük egyre kisebb példányszámban elérhetők az Egyesült Államokban. Ebből pedig arra következtetnek, hogy az Apple is elhatározta magát a fájdalmas lépésre, vagyis saját 13 hüvelykes megoldásának kivezetésére, amelyet állítólag egy kisebb változat válthat fel.

Az oldal két éve követi figyelemmel a forgalom és az elérhetőség alakulását a Mac számítógépek terén, itt pedig kevés hasonlót tapasztaltak eddig. Arra számítanak, hogy a 13 hüvelykes MacBook Air hamarosan végkép eltűnik majd a boltok polcairól, ennek helyét pedig egy új, mindössze 11 hüvelykes kijelzővel ellátott változat foglalhatja el, nyilván elsősorban azon potenciális vásárlókra apellálva, akik sokat utaznak és szeretnek folyamatosan elérhetők lenni az interneten, komolyabb fennakadás nélkül ellátva az alapvető feladatokat, úgy mint azonnali üzenetküldés, szövegszerkesztés, valamint egyszerűbb táblázatok és prezentációk kezelése.


Ugyan szupervékony, de ma már túl nagynak számít

A 13 hüvelykes kategória példányaival ezen a téren nem is volt gond, a probléma inkább az árban rejlett. Nem véletlen, hogy a Lenovo felhagyott saját, optikai meghajtóval is ellátott megoldásának árusításával (X3-sorozat), a Dell Adamo XPS pedig végül mintegy kísérleti példányként jelent meg, elsősorban annak bizonyítására, hogy valóban lehetséges ilyen készülék megjelentetése (1500 dolláros induló ára nem sokakat bírhatott rá a vásárlásra, a készülék az USA-ban még mindig 900 dollárt kóstál). Amennyiben az Apple valóban követi vetélytársait, nyugodtan kijelenhetjük, hogy a 13 hüvelykeseknek befellegzett - dacára annak, hogy számos egyéb gyártó folytatja az értékesítést, ráadásul emberi árakon.

Szakértők azt valószínűsítik, hogy mind a 12, mind pedig a 14 hüvelykesek tovább élnek, nyilván utóbbiakra hárul majd a multimédiás feladatok ellátása.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások