FIFA 11

FIFA 11

2010. október 9. 17:23, Szombat


Kiadó: Electronic Arts
Fejlesztő: EA Sports
Honlap

Rendszerkövetelmények:
Ajánlott: Windows XP/Vista/7, Intel Core 2 Duo 1,8 GHz/Athlon 64 X2 Dual Core 5400+, NVIDIA GeForce 6800 vagy jobb/ATI Radeon X1600 vagy jobb, 2 GB RAM, 6,5 GB szabad tárhely
Hasonló játékok: FIFA-sorozat, Pro Evolution Soccer-sorozat
Kategória: sport

Az elmúlt esztendőkben egyre kiélezettebb párharc alakult ki a két legnagyobb focijáték, a komoly múlttal rendelkező FIFA- és Pro Evolution Soccer-sorozat között. Az EA Sports és a Konami produktuma szinte minden évben igyekszik rákontrázni a másikra. Ebből az élre menő párharcból azonban az asztali gépek tulajai jó ideje kimaradtak, vagy legalábbis nem részesedtek akkora hányaddal, mint mondjuk az ezredforduló környékén. A csapatok ugyanis az elmúlt esztendőkben amolyan mostohatestvérként tekintettek a platformra, inkább minden erejükkel a konzolokra koncentráltak.

De az EA Sports végre meghallgatta a rajongók imáit, így az idén először komolyabb és érdekes változásokon esett át a FIFA 11 PC-s kiadványa, ami ha minőségben még száz százalékosan nem is, de már szorosan követi a konzolos testvéreket. Ennek talán egyik legfőbb oka, hogy a készítők valamiért nem az idei konzolos verziót portolták, hanem a tavalyit. Az ugyan akkoriban, egy évvel ezelőtt zseniálisra sikerült, de a mostani X360-as és PS3-as verzió tovább emelte a tétet, így joggal reméltük, hogy mi PC-sek is ebből az élményből részesedünk majd.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A FIFA 11 PC-s kiadásában a legszembetűnőbb változás magát a látványvilágot érinti. A korábbi számozott epizódokat állandó kritika érte az idejétmúlt grafika miatt, így a fejlesztők végre kidobták a régi motort, és a next-gen verziók alatt duruzsoló engine-t vetették be a PC-s verzióban is. Ez a külcsín mellett magát a játékmechanikát és lényegében minden elemet érint, így az igazi veteránoknak is sok újdonságot fog nyújtani a program. Az új motor értelemszerűen leginkább a játék gépigényét érintette. A FIFA 11 egy fokkal komolyabb vasat igényel, mint elődei, azonban a jóideje elérhető demonstrációs verzió leszippantása és telepítése után mindannyian meggyőződhettek róla, hogy jelenlegi masinátokon hogyan is fut, illetve futna a játék.

A játék ennek a váltásnak köszönhetően azonban csillog-villog. A stadionok a legapróbb részletekig kidolgozottak és hitelesek, a pályán szinte a legapróbb fűszálat is észrevesszük, miközben a pályán focizó játékosok is végre jól elkülöníthető és felismerhető fizimiskát kaptak, nem beszélve a focisták animációiról. A futás, cselezés, becsúszás vagy fejelés végre úgy jelenik meg képernyőnkön, hogy az mindvégig a valóságot imitálja, így a játék hevében mindenképpen érdemes egy-egy rövid pillanatra megállni, és gyönyörködni a látottakban, mert elképesztően pazarul fest a FIFA 11.

Sajnos a váltás nem sikerült tökéletesen, ugyanis a kapu mögötti lelátókon található szurkolók és vadul fényképező fotósok külseje még mindig hagy maga után némi kivetnivalót, de a mérkőzések hevében nem igazán erre figyelünk, így ez mindössze apró szőrszálhasogatás a részünkről.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Az új motorral egy időben megjelent a tavaly HD-konzolokon már bemutatott 360 fokos irányítás is, ami sajnos billentyűzettel játszva nem igazán csalogatható elő. Szerencsére manapság már könnyen csatlakoztathatunk a PC-hez kontrollert, így javasoljuk, tegyetek ti is így, különben kínkeserves lesz a játék irányítása. Az új irányítás már tavaly is elnyerte a tetszésünket, és igazából ez túl sok újdonságot nem hozott magával. Jóvoltából a PC-s verzióban is teljesen megváltozott a fociszimulátor játékmechanikája sokkal pergősebb, akciódúsabb, látványosabb meccseket vívhatunk, és tényleg olyan érzés irányítani a játékosokat, mintha mi magunk rúgnánk a bőrt.

Eltűntek a korábbi korlátok, megnőtt a szabadságérzet. A játékosok megmozdulásai sokkal természetesebbek, valósághűek lettek, így a futás, a labdavezetés vagy a cselezés látványosabbá és dinamikusabbá vált. Értelemszerűen ennek köszönhetően a cseleket, a kapura lövéseket, a pontrúgásokat is újra kell tanulnunk, ráadásul az új irányításnak köszönhetően taktikai tárházunk is kiszélesedik. Így sokkal élvezetesebb mérkőzéseket vívhatunk, ami, mondanom sem kell, leginkább az online módban nyújt majd igazi élményt.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások