Saját leleplező oldalt indít egy volt Wikileaks-dolgozó

Saját leleplező oldalt indít egy volt Wikileaks-dolgozó

2010. december 6. 22:12, Hétfő
A 32 éves egykori Wikileaks-szóvivő, Daniel Schmitt, alias Daniel Domscheit-Berg várhatóan még ebben a hónapban elindítja saját leleplező portálját, amely nyitottabb lesz a Wikileaksnél.

Az új oldal leginkább abban fog különbözni a sokat támadott riválistól, hogy itt mindenki maga határozhatja majd meg, hogy kik és milyen formában hozzák nyilvánosságra az általa beküldött dokumentumokat. A platform kizárólag a titkos anyagok gyors és biztonságos továbbításához szükséges technikai infrastruktúrát fogja biztosítani. "Ez a honlap jóval nyitottabb és áttekintőbb lesz a Wikileaksnél" - nyilatkozta Daniel Domscheit-Berg.

A berlini informatikus szeptemberben távozott a leleplező portáltól, miután komoly vita alakult ki a Julian Assange és közte. Az aktivista azzal vádolta meg a Wikileaks alapítóját, hogy visszaélt a hatalmával, majd dühösen reagált a felvetéseire és figyelmen kívül hagyta azokat. "Assangeból pont az a nyitottság hiányzott, amit az egész időszak alatt elvártunk más szervezetektől és a különböző kormányoktól. Ugyanakkor a honlapon belül hiányzott ez a nyitottság" - jegyezte meg a sokáig az ausztrál Wikileaks-vezető jobbkezének számító Domscheit-Berg.

Az elképzelések szerint a projektben a Wikileakstől időközben távozó más aktivisták is szerepet kaphatnak. Az új platform egyfajta névtelen elektronikus postafiók lehetne a médiák számára. Ezekbe a postafiókba tölthetnék fel az informátorok a birtokukba került anyagokat és már itt eldőlne, hogy mely sajtóorgánumra bízzák a titkaikat. Domscheit-Berg nem akarja elkövetni a korábbi hibákat, mert mint elmondta, azokból volt néhány. Ezek egyike, hogy túl kevés volt a segítő. Ilyen kevés emberrel nem lehetett körültekintően átvizsgálni a rendelkezésre álló dokumentumokat. Egyúttal elmulasztották fejleszteni, kibővíteni a portál rendszerét, pedig ez szükséges lett volna ahhoz, hogy az infrastruktúra kibírja a megjelentetések utáni nagy rohamokat.

A mostani rendszer az új Wikileaks-hálózat első eleme lehet, Domscheit-Berg véleménye szerint akár ezer leleplező oldal is elférne a világhálón. A férfi jelenleg a tapasztalatait összefoglaló könyvén dolgozik, amit mindenképpen szeretne kiadni. A mű várhatóan jövő januárban kerül a boltok polcaira. A címe találóan Inside Wikileaks, az alcíme pedig "a világ legveszélyesebb oldalánál eltöltött időm" lesz. A témák között szerepel a honlap szerkesztőinek harca az USA kormányával, az afrikai diktatúrákkal, a befektetési bankokkal és a szcientológiai egyházzal szemben.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások