Betilthatják Kínában a Skype-ot

Betilthatják Kínában a Skype-ot

2011. január 3. 12:30, Hétfő
Több sajtóorgánum is olyan információkat közölt, amelyek alapján meglehetősen sanyarú sors várhat az ázsiai államban a külföldi VoIP-szolgáltatókra. Az érintett cégek között lehet a Skype, az UUCall és az Alicall.

A The New York Times cikkében kiemelte, hogy a kínai kormány gyakorlatilag száműzné az országból a külföldi internetes telefonszolgáltatókat. Az új szabályozás többek között az UUCallon, az Alicallon és a Skype-on keresztül beszélgető felhasználókat érintené. A kínai ipari és IT-miniszter a honlapján egy rövid jegyzetben számolt be a változtatásokról, amelyet azzal indokolt, hogy így akarnak fellépni "az illegális VoIP-szolgáltatókkal szemben". A politikus arra ugyanakkor nem tért ki, hogy mindez konkrétan hogyan valósul majd meg a gyakorlatban.

Nemzetközi szakértők szerint az elképzelés célja a Skype megerősödésének megakadályozása. Egy túlzottan erős Skype ugyanis veszélyeztetheti a kínai állami távközlési társaságok gazdasági érdekeit. A gazdasági érdekek mellett természetesen felbukkannak a politikai érdekek is: Kína ellenőrizni akarja az információáramlást. A VoIP-szoftverek segítségével viszonylag szabadon lehet kommunikálni és ezt sok kiberdisszidens ki is használja, hiszen a pekingi kormány nem tudja lehallgatni a beszélgetéseket. Hivatalosan az ázsiai államban jelenleg kizárólag a China Telecomnak és a China Unicomnak van joga és lehetősége internetes telefonszolgáltatást nyújtani.

A hírt megerősítette a Shanghai Daily, a brit The Telegraph és a South China Morningpost is. A Skype már kiadott egy közleményt, amely a szolgáltatás kínai blokádját spekulációnak minősítette, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a helyi felhasználók a jövőben zökkenőmentesen elérhetik a szolgáltatást a Tom Online nevű partnercégen keresztül. Egyes kínai internetezők viszont már arról tudósítottak, hogy nem tudták letölteni a Skype telepítőprogramját.

A betiltás hírét óriási felháborodás fogadta. Kan Kaili professzor, az Állami Postaügyi és Telekommunikációs Egyetem munkatársa a blokádra vonatkozó ötletet nevetségesnek minősítette és hozzátette, hogy a VoIP a világ egyik legnépszerűbb technológiája. A South China Morningpost rámutatott, hogy Kínában jelenleg körülbelül száz kisebb VoIP-szolgáltatót tartanak nyilván, ezen cégek többségét az elmúlt években alapították. A vállalatok az úgynevezett szürke zónában működnek, licencük nem jogosítja fel őket a VoIP-szolgáltatások üzemeltetésére. Vannak olyan társaságok is, amelyeknek még hivatalos állami működési engedélyük sincs.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások