Folytatódik a Facebook alapításáról szóló vita

Folytatódik a Facebook alapításáról szóló vita

2011. január 13. 15:25, Csütörtök
Ugyan a Facebook már 50 milliárd dollárt ér, de épp ez okoz nagy fejfájást Mark Zuckerbergnek. A közösségi portál alapítójának ismét szembe kell néznie a Winklevoss fivérekkel.

Újabb mérföldkövéhez érkezett a Facebook alapítói közötti konfliktus. Zuckerberg 2008-ban megállapodott Tyler és Cameron Winklevoss-szal, akik azt állították, hogy a fiatalember tőlük lopta el a közösségi oldal létrehozásának ötletét. Zuckerberg akkor 65 millió dollárt fizetett a testvéreknek, akik azonban most a Facebook értéknövekedése miatt felbontanák a szerződést.

Egy amerikai szövetségi bíró már elutasította a Winklevoss fivérek beadványát, de a döntés ellen fellebbeztek. Ügyvédjeik azzal érveltek, hogy 2008-ban becsapták őket és túl kis cégértéket adtak meg nekik. A két férfi 20 millió dollárt készpénzben kapott meg, a többi 45 millió dollárért cserébe pedig Facebook-részvényekhez jutottak. A közösségi portál ügyvédjei ezzel szemben azt hangsúlyozták, hogy pont az értéknövekedés miatt az akkori megállapodás ma már 140 millió dollárt ér. Ez az érv azonban nem győzte meg az ikreket, akik szeretnék felmondani a szerződést és inkább perre mennének Zuckerbeggel.


Zuckerberg dollármilliókkal ismerte el Cameron és Tyler Winklevoss követelésének jogosságát

Tyler és Cameron azzal vádolta meg a fiatal cégvezetőt, hogy miután programozóként alkalmazták, felhasználta az ötletüket és létrehozta a saját oldalát. Emellett szerintük a vállalat elhallgatta előlük a részvények pontos árára vonatkozó információkat is. A Facebook vezetője erre úgy reagált, hogy a két testvér nem online közösségi hálózatot akart létrehozni, így nem érti a felvetésüket.

Mark Zuckerbergnek nem ez az első hasonló ügye. Tavaly júliusban Paul D. Ceglia webdizájner-tüzifaárus nyújtott be egy keresetet, amelynek lényege, hogy 2003-as szerződések miatt őt illeti meg a Facebook többségi tulajdonjoga. A férfi nem csak az őt megillető tulajdonrészt, hanem megfelelő mértékű kártérítést is követel a cégtől, illetve Zuckerbergtől.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások