Intel: Windows 8-at a mobiltelefonokra!

Intel: Windows 8-at a mobiltelefonokra!

2011. január 19. 20:45, Szerda
A cég első embere nem teketóriázna, és mivel komoly esélyt látnak arra, hogy a soron következő operációs rendszer kellő sebességgel fut majd saját alacsony fogyasztású chipjeiken, ezt alkalmaznák a mobilokon.

Paul Otellini, az Intel vezérigazgatója, a legutóbbi elemzői találkozón többek között megemlítette a cég terveit, így például azon elképzeléseket is, amelyek a Windows 8 és a meglévő, valamint a fejlesztés alatt lévő mobil processzorok felhasználásával kapcsolatosak. Ebből megtudhatjuk, hogy nem bonyolítanák túl a dolgot, és amennyiben a Microsoft kellő sebességet és kompatibilitást biztosít, számolhatunk a két vonal egyesítésére.

A cégvezető egészen pontosan arról beszélt, hogy mivel alacsony fogyasztású processzoraikon a Windows 8 várhatóan gond nélkül elfut majd, nem látják komoly akadályát annak, hogy az operációs rendszer széles körben elterjedjen a különböző mobiltelefonokon (amelyek természetesen ezen chipekre támaszkodnának). Az egyetlen probléma ezzel kapcsolatban a fogyasztás lehet, hiszen amennyiben a teljes, asztali felhasználásra szánt szoftver kapna helyet a hordozható készülékeken, az nyilván nem hatna kedvezően a működési időre, ám komoly remények fűződnek ahhoz, hogy a következő generáció esetében sem a sebesség, sem az étvágy, sem pedig a lecsupaszított kivitelből következő kompatibilitási gondok sem jelentenek majd akadályt.

Ez nyilván komoly előnyt jelentene az Intel számára, hiszen újult erővel kapcsolódhatna be a mobil szegmensben zajló versenyfutásba, bár az még kérdéses, hogy a Microsoft mennyiben érdekelt ebben, tekintettel arra, hogy a Windows Phone 7 nemrég kezdte csak meg pályafutását, ennek feladata pedig az iOS, az Android, és a többi rivális platform elleni hatékony küzdelem lenne. Bár a Windows 8 megjelenéséig még több mint egy év van hátra, előfordulhat az is, hogy a szoftvercégen belül sem teljesen egységes az álláspont ezzel kapcsolatban, így akár egyszerre több változat is jelen lehet majd az okostelefonokon.

A következő hónapokban nyilván tisztul majd a kép, és remélhetőleg kiderül, hogy a Windows 8 mikor és milyen körülmények között debütál majd a mobil szegmensben.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások