A felhőszolgáltatás lesz az idei CeBIT fő témája

A felhőszolgáltatás lesz az idei CeBIT fő témája

2011. január 21. 08:15, Péntek
A szervezők már gőzerővel készülnek a 2011-es CeBIT kiállításra, amelyen a cégek főként a számítási felhő technológiát és az arra épülő megoldásokat mutatják be. Ismét nagy jelentősége lesz a szuperszámítógépeknek.

A március 1. és 5. között látogatható hannoveri rendezvény a szakmai látogatók mellett mostantól nagyobb hangsúlyt helyez majd nagyközönség, az érdeklődő felhasználók igényeinek kiszolgálására is, miután a vásár kizárólag szakmai seregszemlévé való átalakítására tett próbálkozás nem hozta meg a várt eredményt. Az új elektronikus német személyigazolvánnyal, az "ePerso"-val rendelkezők ingyenesen látogathatják a rendezvényt. A Cloud Computing World a 2011-es CeBIT egyik fő rendezvénye lesz, amit a szervezők a Work and Life with the Cloud mottóval hirdetnek. Erre eddig jelentkezett az Atos Origin, a CA Technologies, a Cisco, a Deutsche Telekom/T-Systems, a Dell, az EMC, a Fujitsu, a Google, a Hewlett-Packard, az IBM, az Intel, a Lufthansa Systems, a Microsoft, a Novell, az Oracle, a Salesforce, az SAP és a Siemens.

"Jelenleg nincs olyan téma, amely hasonló jelentőségű lenne a szolgáltatók, a profi és a magánfelhasználók számára, mint a Cloud Computing. Ez a technológia megváltoztatja sok szolgáltató üzleti modelljét, evolúciót jelent a technikában és forradalmat az üzleti életben" - közölte prof. dr. August Wilhelm-Scheer, a BITKOM elnöke. A szakember hozzátette: a felhőszolgáltatások lehetővé teszik a versenyképesség növelését és egyúttal a költségek csökkentését. A szervezet felmérésén a megkérdezett cégek 62 százaléka a számítási felhő technológiát jelölte meg az idei esztendő legfontosabb IT-trendjeként.

A felhőbe telepített szolgáltatások terén a vállalatok jelenleg még többnyire konzervatív politikát követnek, azaz leginkább csak szoftver használati szolgáltatásokat vesznek igénybe. Aggodalom tapasztalható még körükben az adatok biztonságos kezelése miatt. A vásár müncheni előzetes bemutatóján, a Cebit Preview rendezvényen a Kobil vállalat ezért bemutatott egy olyan alkalmazást, ami a vállalatok működése szempontjából kritikus információkat egy "adatszéfben" tárolja a számítástechnikai felhőben.

A felhő megjelenésének köszönhetően a szuperszámítógépek ismét széleskörű felhasználást nyerhetnek az informatikában. A felhasználók csak az általuk igénybe vett szolgáltatások után fizetnek díjat, ami számos vállalat számára páratlan alkalmazási rugalmasságot és alacsonyabb működési költségeket jelent. A számítástechnikai felhő alapjaiban alakítja át az informatikai szolgáltató ágazatot, de magát az alkalmazásfejlesztő szakmát is.

A Cloud Computing World mellett szintén kiemelt lesz a Broadband World és az Eco ICT Solutions nevű rendezvény is, amelyen a vállalatok a legújabb szélessávú és energiatakarékos megoldásokat, illetve technológiákat prezentálják majd. A Broadband Worldon jelen lesz az Alcatel-Lucent, az ASTRA-NET SES Multimedia S.A., a Deutsche Telekom, az FTTH Council Europe, a Nokia Siemens Networks, a Siemens, a Telefónica o2 és a Vodafone2. A zöld IT technológiákat és rendszereket felvonultató rendezvényen pedig kiállítóként bemutatkozik a Casio.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások