Nem akarják, hogy magyar film nyerje az Oscart

Nem akarják, hogy magyar film nyerje az Oscart

2011. január 24. 21:00, Hétfő
Idén sem lesz magyar film a legjobb idegen nyelvű kategóriában az Oscar-díjátadáson, hiszen a voksolók szerint Hajdu Szabolcs Bibliothéque Pascal-ja nem került be a legjobb kilenc külföldi film közé.

Az elmúlt évek hagyományait követve ismét nem jelölik az éppen aktuális, Oscarra küldött magyar filmet az Amerikai Filmakadémia rangos díjára, ugyanis a napokban kihirdették, hogy a 66 esélyes film közül melyik kilenc került a szűkített listára. A holnap kihirdetésre kerülő legjobb öt közé bekerülhet még az algériai Hors la Loi, a kanadai Incendies, a dán In a Better World, a görög Dogtooth Yorgos Lanthimos, a japán Confessions, a mexikói Mexico, Biutiful, a dél-afrikai Life, above All, a spanyol Tambien la Lluvia és a svéd Simple Simon.


A fenti filmek közül itthon egyik sem túl ismert, de hazai premierek esetén a legnagyobb érdeklődés minden bizonnyal a Javier Bardem főszereplésével készült Biutiful-t övezné, hiszen rendezője, Alejandro González Iñárritu előző filmjeivel, a Korcs szerelmekkel, a 21 grammal és a Bábellel már bizonyított. A magyar "elbíráló bizottság" egyébként az ősztől őszig tartó termésből a jól sikerült Bibliothéque Pascal című Hajdu Szabolcs-filmet küldte ki a kinti voksolóknak. (A döntés természetes és papírforma volt, tavaly nem sok olyan magyar film került moziba, ami megérdemelte volna a jelölésre történő jelölést.)

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások