Belga és izraeli ítéletek erősítik a Creative Commons licenceket

Belga és izraeli ítéletek erősítik a Creative Commons licenceket

2011. január 24. 10:28, Hétfő
Egy belga és egy izraeli bíróság is olyan döntést hozott, amely erősítette a szabad licenceket. A jövőben mindkét országban a Creative Commons licencek elleni vétségek szerzői jogsértésnek számítanak.

A két esetről a Creative Commons blogjában Matt Liebenson számolt be. A szakember szerint a belga és az izraeli ítélet egyaránt azt jelzi, hogy azért, mert valaki a saját műveivel kapcsolatos bizonyos használati jogokat szabaddá tesz, még nem kell attól tartania, hogy emiatt védtelen marad a szerzői jogsértésekkel szemben.

Belgiumban egy színházi csoportnak kell 4500 eurós kártérítést fizetnie azért, mert a Lichódmapwa nevű együttes egyik Creative Commons licenc alatt megjelentetett zeneszámát felhasználták egy reklámblokkban. A testület kimondta, hogy a csoport megsértette a licencet, amely tiltotta a dal kereskedelmi célú felhasználását. Ezzel a színház munkatársai szerzői jogsértést követtek el.

Izraelben egy bíróság még január végén hozott hasonló ítéletet a Mapa Publishing nevű kiadó ellen, amely két helyi állampolgár Creative Commons BY-NC-ND licencű fotóit használta fel jogellenes módon. A cég anélkül alkalmazta a felvételekből készített kollázst egy kereskedelmi célú útikalauzban, hogy feltüntette volna az alkotások eredeti tulajdonosait. A kiadó ezzel a tettével szerzői jogsértést követett el.

A Creative Commons blog hangsúlyozta, hogy ugyan nagyon ritkán születnek bírósági ítéletek a licenccel kapcsolatban, ami egyrészt a licenc elfogadottságát is jelenti, de ennek ellenére fontos, hogy a testületek megerősítették a Creative Commons jogait.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások