Gyerekfelügyelet a kínai MMO játékokban

Gyerekfelügyelet a kínai MMO játékokban

2011. február 1. 14:21, Kedd
Elrendelték a kínai hatóságok, hogy az internetes videojátékok üzemeltetői tegyék lehetővé a szülők számára gyerekeik ellenőrzését a világhálón.

A lépés a növekvő internetfüggőség elleni harcot szolgálja, az online videojátékokat üzemeltető cégeknek március 1-jétől kell eleget tenniük a hétfőn kihirdetett szabályozásnak. A szülők - személyazonosságuk igazolása után - napi vagy heti megszorításokat foganatosíthatnak gyerekeik játékidejében. Komolyabb esetben megvan a lehetőségük arra, hogy letiltsák őket egy-egy helyről.

A szabályozás ellenére néhány szülő kétségeinek adott hangot afelől, hogy a szigorítás hatásos lesz. "Szükségtelen, és csak több lázadást vált ki a gyerekekből" - mondta a China Daily című lapnak egy 14 éves fiú apja. Szociológus szakértő szerint a rendelet alkalmatlan, és családi konfliktusokhoz vezethet. "Ez inkább gesztus a kormányzat részéről, semmint hatásos megoldás" - vélekedett a Sanghaji Egyetem szociológusa.

A szabályozásban sürgetik az üzemeltetőket, hogy alkalmazzanak különleges személyzetet a projekt megvalósítására, és hozzanak létre weboldalakat, valamint forródrótot. A rendelkezés alkotóinak javaslata szerint a gyerekeknek nem lenne szabad heti két óránál többet online játékokkal tölteni. Az internetfüggő kínai tinédzserek száma 33 millióra emelkedett - idézte a társadalomtudományok kínai akadémiáját, a kormány egyik agytrösztjét a China Daily. A függőség e formája azonban teret adott egy új "iparágnak", manapság Kína-szerte gombamód szaporodnak a netfüggőséget engedély nélkül kezelő központok.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások