Több mint 4 milliárd dollárt ér a Twitter?

Több mint 4 milliárd dollárt ér a Twitter?

2011. március 1. 13:57, Kedd
Brit és amerikai médiaértesülések alapján a JPMorgan bank tíz százalékos tulajdonrészt akar szerezni a Twitterben és ezért cserébe kész lenne 450 millió dollárt is kifizetni.

A Financial Times után a The New York Times és a The Wall Street Journal is arról számolt be, hogy a közeljövőben a JPMorgan bank lehet a Twitter egyik legnagyobb befektetője. A pénzintézet a tudósítások szerint az összeget az 1,22 milliárd dolláros befektetési alapjából teremtené elő. A TechCrunch IT-portál szerint a bank az összeget már be is fizette Chris Sacca internetes befektető egyik alapjába. Ezek az alapok vásároltak fel a múlt hónapban 400 millió dollárért néhány Twitter-tulajdonrészt és immár Evan Williams, a mikroblog-szolgáltatás társalapítója mögött a legnagyobb részesedéssel rendelkeznek. Emellett a cégben 200 millió dollárért szintén tulajdonrészt vásárolt a Kleiner Perkins Caufield & Byers befektetési vállalat is.

A JPMorgan ezzel a tranzakcióval is jelezni akarta, hogy semmiképpen sem akar kimaradni a Twitterrel kapcsolatos befektetési őrületből és profitálni akar a jelenségből. A hír különösen annak tükrében érdekes, hogy Dick Costolo, a Twitter vezérigazgatója januárban azt hangsúlyozta, hogy a jelenlegi üzleti modelljük nagyon sikeres és ennek köszönhető, hogy a Twitter független vállalat maradhat. A tervek között inkább a további fejlesztések és a terjeszkedés szerepel, és nem akarnak a tőzsdén sem megjelenni. Ugyanakkor a cég menedzsmentje elutasította a reklámok alkalmazását, de a hirdetési piaccal való együttműködéstől alapvetően nem zárkóztak el. Felmerült még a fizetett tweetek használata és a vezetők célja az, hogy a Twitter értékét 100 milliárd dollárra (!) tornásszák fel.

A Twitter értékét tavaly decemberben 3,7 milliárd dollárra becsülték, de nemrég felajánlottak 8, illetve 10 milliárd dollárt is a társaságért. Amennyiben a mostani tranzakció megvalósul az azért lenne érdekes, mert a szolgáltatás üzemeltetői tavaly novemberben elutasították a Google 2,5, majd 4 milliárd dolláros ajánlatát, mondván: az összeg sértően alacsony.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások