Elmosódnak a különböző eszközök közötti határok

Elmosódnak a különböző eszközök közötti határok

2011. március 1. 16:43, Kedd
A Hewlett-Packard németországi leányvállalatának vezetője úgy véli: a PC korszaka nem zárul le a számítástechnikában, de némi átrendeződés és változások várhatók.

"A PC korszaka nem fog véget érni, de a különböző eszközök közötti határok elmosódnak majd. Az okostelefonok, a notebookok, a PC-k és a tábla PC-k funkciói egyre inkább hasonlítanak egymásra. Amit jelenleg látunk az az, hogy az emberek igényei nagy mértékben megnőttek, szeretnék az alkalmazásaikat mindenhonnan és mindenkor elérni. Ez a jelenség megfigyelhető az idősebbeknél is."

"A PC-nek van jövője, de a készülékekkel kapcsolatos követelmények nagyon gyorsan változnak. A célok világosak. A jövő termékei olyan tömegűek lesznek, mint a tábla PC-k, de előfordulhat, hogy a jövőben már nem billentyűzetekkel fogunk dolgozni. Vannak ötletek arra vonatkozóan, hogy mik válthatják fel a klaviatúrákat. Ide sorolható például a beszédvezérlés és természetesen a kimondott szavakat a gépek képesek lesznek szöveggé átalakítani" - jelentette ki Volker Smid.

S hogy miként fogják ezek a fejlesztések megváltoztatni a munkahelyi világunkat? Nos, a szakember szerint a magánélet és a munkavégzés össze fog olvadni. A jövőben már nem feltétlenül az irodánkban dolgozunk majd, hanem inkább az otthonunkban, távmunkában. Ez azonban egyben nagyobb önállóságot fog biztosítani, hiszen így előfordulhat, hogy valaki napközben segít a gyerekeinek a házifeladatok megoldásában. A lényeg, hogy kevésbé kell mobilnak lennünk, ami a jövő városaiban fontos lesz.

"Az emberek egymással párhuzamosan fognak dolgozni a számítógépek előtt. A fiatalok ezt a módszert már tesztelik a World of Warcraft és más játékok esetében. Aki ezekben a játékokban el akar valamit érni, az kénytelen megfelelő partnereket keresni és velük együtt közösen megoldani a feladatokat. A tudás megszerzése teljes új módon történhet majd és miért ne tanulhatna egy német diák egy indiai szakembertől? Az Oscar projekt már most így működik: különböző országokban élő fiatalok - az ország- és a kulturális határokat leküzdve - közösen építenek egy autót."

"Meg fogjuk tanulni, hogy közösen is sikeresen dolgozhatunk, még akkor is, ha nem is ismerjük egymást és soha nem nézünk a másik szemébe. Mindehhez azonban szükség van a megfelelő infrastruktúra kiépítésére, ide értve a mobilinternet-hálózatokat is. Tény, hogy az adatátviteli sebesség drasztikusan lecsökkenhet, ha mondjuk egy faluban százan használják az okostelefonjukat, de nem szabad elfelejteni, hogy az IT-ágazat innovációs ereje hatalmas. Nézzük csak meg az elmúlt évek fejlesztéseit. 15 évvel ezelőtt lehetetlen lett volna, hogy egy orvos elküldjön egy röntgenképet egy klinikára, most pedig ez már magától értetődő. Ha szükség van a nagyobb sávszélességre, akkor az elérhetővé is fog válni" - hangsúlyozta végül a HP Németország vezetője.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások