Amerikai ügyészségi vizsgálat kémkedő mobil alkalmazások miatt

Amerikai ügyészségi vizsgálat kémkedő mobil alkalmazások miatt

2011. április 9. 21:40, Szombat
Az elmúlt hónapokban nyilvánosságra hozott tesztek felkeltették az amerikai ügyészek érdeklődését is, akik most azt vizsgálják, hogy az okostelefonokra telepített programok valóban kémkednek-e a használóik után.

A The Wall Street Journal cikkében kiemelte: az ügyészekben erős a gyanúja annak, hogy a mobil szoftverek egy jelentős része tényleg kémkedik a mobiltelefon-tulajdonosok és azok szokásai után. Emellett azt is vizsgálják, hogy a korábbi két felmérés során a fejlesztők mindenben együttműködtek-e a szakemberekkel, s valóban minden adatgyűjtésről tájékoztatták-e őket és a felhasználókat, illetve miért volt szükség az információgyűjtésekre?

A mobil alkalmazások képesek arra, hogy tájékoztassák a fejlesztőiket vagy egy szolgáltatás üzemeltetőjét a mobiltelefon-tulajdonosok aktuális tartózkodási helyéről, a felhasználói szokásairól, érdeklődési köréről. A szakemberek ezeket az adatokat egyrészt saját céljaikra is felhasználhatják vagy akár eladhatják reklámügynökségeknek. Utóbbiak így ezeknek a birtokában készíthetik el a személyre szabott reklámokat és azokat az illető mozgási útvonalának közelében helyezhetik el.

Az ügyészi vizsgálat számos céget és fejlesztőt érint. Egyikük a Pandora internetes rádió, amely közleményben tájékoztatta az amerikai tőzsdefelügyeletet (SEC) az ellene folyó vizsgálatról. Az ügyészek szeretnének betekinteni a vállalat bizonyos dokumentumaiba, amelyekből kiderülhet, hogy a szolgáltatás milyen célokra gyűjtött adatokat. Az ügyészek ugyanakkor hangsúlyozták, hogy nem a Pandora a valódi célpont, a rádióadó szerint ezért a hatóságok más fejlesztők ellen is vizsgálatot indítottak.

Anthony Campiti, a Pumpkin Maker nevű iPhone-alkalmazás fejlesztője is elmondta, hogy kapott megkeresést ebben az ügyben, s az ügyészek szintén tájékoztatást kértek tőle a szoftverről. Az Apple nem kommentálta a fejleményeket, míg Ginger McCall, az Electronic Privacy Information Center egyik vezetője reményét fejezte ki, hogy a vizsgálat komoly változásokat hozhat a cégek adatgyűjtéseiben.

A The Wall Street Journal még tavaly decemberben vizsgált meg 101 népszerű mobil programot és a szerkesztők megállapították, hogy közülük 56 kémkedik valamilyen szinten a felhasználók után. Az emberek többsége e funkciókról azonban mit sem tudott. A szoftverek által továbbított információk között vannak személyes adatok, például eszközazonosítók, sőt, adott esetben még az illető pontos tartózkodási helyzetére vonatkozó koordináták is. A fájlok leggyakrabban kíváncsi reklámcégekhez kerülnek. Idén februárban Manuel Egele, a Bécsi Műszaki Egyetem kutatója és három kollégája is hasonló vizsgálatot végzett, ami azzal az eredménnyel zárult, hogy a vizsgált 1407 iPhone-alkalmazás 55 százaléka kémkedik.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások