Egyre kevesebb ember vesz netbookot

Egyre kevesebb ember vesz netbookot

2011. május 1. 22:54, Vasárnap
A Microsoft saját adataira hivatkozva azt állítja, hogy egyre kevesebb netbookot értékesítenek világszerte. Az Intel ezzel nem ért egyet, szerintük csak stagnál a piac.

"A netbookokkal kapcsolatos bevételek az elmúlt negyedévben 40 százalékkal csökkentek" - jelentette ki Bill Koefoed, a Microsoft befektetői kapcsolatokért felelős ügyvezető igazgatója egy elemezőkkel folytatott telefonos konferencia-beszélgetés során. A vezető emellett hangsúlyozta, hogy a végfelhasználói PC-piac is 8 százalékkal gyengült. Az információ azért fontos, mivel a legtöbb készüléket eleinte különböző Linux-disztribúciókkal szállították a gyártók, majd az amerikai vállalat rájött, hogy az új piac egy nagyszerű lehetőség a számára és előbb Windows XP-, majd Windows 7-licenceket kínált a gyártóknak.


A netbook a notebooknál méretében és teljesítményében is kisebb számítógép

Az elmúlt 3 esztendőben egyre nagyobb népszerűségre tettek szert a netbookok, így a Microsoftnak komoly bevétele származott a szegmensből, annak ellenére, hogy egy Windows XP-licencért alig 10 dollárt kért a szoftveróriás. A Windows XP-t később ezen a területen a Windows 7 Starter Edition váltotta. Jelenleg az újonnan értékesített netbookok 90 százalékán Windows XP vagy Windows 7 fut. Koefoed kiemelte, hogy az előző negyedévben az üzleti ügyfeleknek ajánlott PC-k piacán 9 százalékos növekedést tapasztaltak. A végfelhasználói piacon ugyanakkor erősödött a konkurenciaharc és a teljes PC-piacon a Microsoft az utolsó negyedévhez képest 1-3 százalékos bevételcsökkenést volt kénytelen elkönyvelni.

Stacy Smith, az Intel pénzügyi vezetője azonban a következőket nyilatkozta: "A netbookokhoz kiszállított Atom-processzorok mennyisége az előző év hasonló időszakához képest stagnált. Ennek ellenére ez az üzlet még mindig 400 millió dolláros forgalmat jelent a számunkra." Mindenesetre érthető, hogy az Intel nem szívesen beszél a netbook-piac csökkenéséről, hiszen elsősorban az Atom-processzorok értékesítése miatt szüksége van erre a szegmensre és az innen származó bevételekre. Ugyanakkor az is igaz, hogy a tábla PC-k egyre nagyobb népszerűsége az elmúlt hónapokban háttérbe szorította a netbookokat.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások