Ausztráliában is árulja a felhasználói adatokat a TomTom

Ausztráliában is árulja a felhasználói adatokat a TomTom

2011. május 9. 11:16, Hétfő
Hollandiában ugyan visszakozott, de úgy tűnik, hogy mégsem tett le vitatott adatátadási gyakorlatáról a navigációs készülékeket gyártó cég. A TomTom ezúttal Ausztráliában próbálkozik a felhasználói adatok értékesítésével.

Két héttel ezelőtt Hollandiában okozott felháborodást, hogy a TomTom NV eladta a helyi kormánynak az általa készített GPS-készülékek tulajdonosaira vonatkozó információkat, amelyek segítségével megállapítható, hogy ki és hol hajtott a megengedettnél gyorsabban. Mivel a fájlok a rendőrkapitányságokra kerültek, így a hibázó autósok joggal aggódhattak amiatt, hogy komoly büntetéseket kapnak.

Harold Goddijn, a vállalat vezetője akkor elnézést kért az ügyfeleiktől és hozzátette: abból indultak ki, hogy az információkat a kormány majd más módon, elsősorban a közlekedésbiztonság javítására, az infrastruktúra-fejlesztésekhez vagy a közlekedésirányítás hatékonyabbá tételéhez használja fel. Goddijn egyúttal ígéretet tett arra, hogy a hasonló eseteket a jövőben licenckorlátozásokkal fogják megakadályozni. Nos, úgy tűnik, hogy nem a licencekkel volt a probléma...

A The Australian Financial Review nevű híroldal ugyanis most arról számolt be, hogy a TomTom kész a helyi autósok GPS-készülékeinek adatait annak eladni, aki a legtöbb pénzt kínálja értük. A gyártó nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy az információk végül az ausztrál kormánynál kötnek ki. Chris Kearney, a TomTom marketingügyekért felelős vezetőhelyettese közölte: "Beszéltünk néhány ausztrál kutatóintézettel, akik szoros kapcsolatban vannak a helyi kabinettel."

Az ausztrál autósok felháborodását csak fokozhatja, hogy kiderült: az elmúlt három évben Ausztráliában eladott összes TomTom készüléket úgy tervezték, hogy képesek továbbadni a megtett útvonalakra, az utazási időre és a sebességekre vonatkozó információkat.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások