Megbüntették a fájlcserélők elleni harcban segédkező ügyvédi irodát

Megbüntették a fájlcserélők elleni harcban segédkező ügyvédi irodát

2011. május 12. 13:18, Csütörtök
A felhasználóknak szerzői jogi figyelmeztetéseket küldő ACS:Law céget a brit adatvédelmi felügyelet marasztalta el, de a hivatal megkönyörült az ügyvédi irodán, így nem kell a teljes büntetést kifizetnie.

Az ACS:Law Nagy-Britanniában kétes hírnévre tett szert, amit elsősorban annak köszönhetett, hogy könyörtelen harcot hirdetett a fájlcserélőkkel szemben és agresszíven segített a film- és zeneiparnak a szerzői jogsértésekkel kapcsolatos figyelmeztető levelek kiküldésében. Mindez azt eredményezte, hogy az ügyvédi iroda rövid időn belül ismertté vált a szigetországban. A Which? nevű magazin például rendszeresen beszámolt a cég módszereiről és arról is, hogy a legtöbb megkeresett és megfenyegetett internetező egyáltalán nem érezte úgy, hogy bármilyen jogsértést is elkövetett volna.

Egyelőre nem derült ki, hogy az ACS:Law hány ártatlan embernek küldött felszólítást. Ennek oka egyrészt, hogy az ügyekből soha nem lett per, így a megvádolt személyeknek sem kellett bíróság előtt védekezniük. Sokan félelmükben inkább fizettek, csak hagyják őket békén. A másik ok, hogy Andrew Crossley, az iroda korábbi vezetője kivonult az üzletből. Az ACS:Law azonban nem ezért került újra reflektorfénybe, hanem mert kiszivárgott, hogy a cég és az internetszolgáltatók közötti adatátvitel titkosítatlanul történt, így a különböző adatokba és dokumentumokba elvileg bárki betekinthetett.

A Information Commissioner's Office azonnal vizsgálatot indított az ügyben és végül elmarasztalta az ügyvédi irodát, illetve Andrew Crossley-t, mivel azok megsértették a hatályos adatvédelmi törvényt. A határozat szerint az ACS:Law köteles lett volna 200 000 angol font büntetést fizetni. Kiderült azonban, hogy a cég közel sincs jó pénzügyi helyzetben, így a hivatal módosította a döntést és úgy döntött, Crossley-nek csak 1000 angol fontot kell fizetnie.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások