Offline móddal bővül a Chrome OS

Offline móddal bővül a Chrome OS

2011. május 13. 16:40, Péntek
A Google I/O alatt a keresőcég másik operációs rendszerére is nagy hangsúlyt helyeztek, így több fontos információt is megtudhattunk annak érkezéséről, illetve az általa kínált opciókról.

Azt már tudtuk, hogy a cég ChromeBooks néven szeretné piacra dobni az első, ezen szoftverre támaszkodó noteszgépeket, amelyek inkább a netbookokra hasonlítanak, mintsem hagyományos mobil számítógépekre. Ezúttal azt is elárulták, hogy egészen pontosan június 15-én rajtolnak majd el az első készülékek, mégpedig egyszerre több országban (USA, Egyesült Királyság, Németország, Franciaország, Hollandia és Spanyolország), ezeket pedig online rendelhetjük majd meg.

Kezdetben két eltérő változat közül választhatunk majd, ezeket a Samsung, illetve az Acer szállítaná, előbbi 12,1 hüvelykes kijelzővel, ikermagos Atom chippel, 16 GB-os SSD meghajtóval, 1,48 kg-os súllyal és 8,5 órás üzemidővel, míg utóbbi mellett 11,6 hüvelykes kijelző, ám nagyobb felbontás, valamint 6 órás üzemidő található - egyes változatok kizárólag WiFi-t támogatnak, míg másoknál a 3G is megtalálható lesz. A Samsung ennek megfelelően két különböző árat szabott meg (430, illetve 500 dollár), míg az Acer esetében a WiFi-only példányok 350 dollárt kóstálnak majd. A Google oktatási intézményeknek és vállalatoknak 20, illetve 28 dolláros havidíj fejében külön szolgáltatást üzemeltet majd, amelynek keretében elérhetők lesznek olyan opciók, mint felhő-menedzsment, kiterjedt támogatás és garancia, illetve hardveres frissítések.


A felhasználók számára külön öröm, hogy a Google Gears fokozatos kivezetésével megszűnt offline mód visszatér az operációs rendszerbe, így több szolgáltatást akár internetkapcsolat hiánya mellett is igénybe vehetünk (lásd Google Docs, GMail és társaik). Bekerült végre egy fájlkezelő alkalmazás is, amely a böngésző ablakán belül a Windows és Linux alatt megszokott módon hozzáférést biztosít az egyes állományokhoz, így kényelmesebben tekinthetünk meg dokumentumokat, futtathatunk videókat, illetve zeneszámokat, függetlenül attól, hogy azok USB-tárolón, avagy a központi felhőben helyezkednek-e el. A bootidő a cég állítása szerint 8 másodperc lesz, az operációs rendszer pedig a Chrome böngészőhöz hasonlóan néhány hetente frissül majd az újabb és újabb verziókkal, javításokkal.

Szót ejtettek még a böngészőről is, amely az egy évvel ezelőtti 70 millió helyett immár 160 millió felhasználót szolgál ki, befolyása töretlenül nő - itt a nagyobb frissítések 6 hetente érkeznek majd a jövőben, további érdekes funkciókkal.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások