DiRT 3

DiRT 3

2011. június 4. 20:09, Szombat


Kiadó: Codemasters
Fejlesztő: Codemasters
|Honlap

Rendszerkövetelmények:
Minimum: Windows XP, Vista vagy Windows 7, Intel Core 2 Duo 2,8 GHz/AMD Athlon 64 X2 6000+, 2 GB RAM, 256 MB nVidia GeForce 8600/ATI Radeon HD 2600, 15 GB szabad hely a merevlemezen
Ajánlott: Windows XP, Vista vagy Windows 7, Intel Core i7 2,8 GHz/AMD Phenom II X4 3,2 GHz, 3 GB RAM, 1024 MB VRAM-mal rendelkező grafikus kártya, 15 GB szabad hely a merevlemezen
Hasonló játékok: DiRT-sorozat
Kategória: autóverseny

Colin McRae régi hagyatéka már réges-rég a múlté. Már a Codemasters által készített DiRT második részében is inkább az amerikai versenyvonal volt a jellemző, és bár a harmadik rész többnyire európai helyszíneken játszódik, a játék továbbra sem nevezhető klasszikus rallyjátéknak. Ellenben amit az árkád versenyjátékok terén nyújt, az jelenleg messze az egyik legkiemelkedőbb.

A DiRT 3 szembetűnő változásaival gyakorlatilag már a játék elindítása után megismerkedünk. A DiRT második részét, vagy a legutóbbi Codemasters játékot, a Formula 1 2010-et jellemző menürendszert egy lényegesebben minimalistább, kevésbé hangulatos, viszont sokkal áttekinthetőbb, fürgébb, hagyományosabb, ergonomikusabb kinézet váltotta fel. Azon persze lehet vitatkozni, melyik is nézett ki jobban, esetleg melyik teremtette meg jobban a kellő hangulatot a versenyzéshez, de mindez talán egyéni ízlés kérdése.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A játék karriermódjában négy szezont felölelő kihívásban kell jól teljesítenünk, melyeket a készítők piramisformákkal ábrázoltak, amiknek minden oldala egy-egy bajnokságot takar. Ezeken belül rengeteg versenyt vívhatunk meg, melyekre szükség is lesz, ugyanis a DiRT harmadik részében már nem vásároljuk a benzinfalókat, hanem tapasztalati pontok szerzésével, szintlépések után nyílnak meg azok, az újabb és újabb helyszínekkel karöltve. A monotonitást mellőzve, a karrierben elérhető versenyszámok mindegyike komoly kihívást és legfőképpen változatosságot kínál.

A Rally például egy klasszikus vezetéstechnikai kihívás, ahol mindenféle ellenfél nélkül kell teljesítenünk a szakaszokat, lehetőleg a legjobb idők valamelyikével. A szabadban játszódó másik versenyszám a Trailblazer, amely hasonló a Rallyhoz, csak egy fokkal egyszerűbb körbemenni a versenypályán. Aki a zárt pályás kihívásokat kedveli, annak sem kell búslakodnia, a Codemasters ugyanis spéci terepjárók és buggy-k társaságában tálalja a Rally Cross-t és a LandRush-t.

A kínálat azonban ennyivel nem ér véget, ugyanis a játék megjelenése előtt sokat mutogatott Gymkhana igyekszik újdonságként megszerettetni magát. amiben vagy egy pontozásos szisztémát követve, szabadon hajtjuk végre trükkjeinket, vagy egy előre felállított akadálypályát teljesítünk sikeresen. Az utolsó opció, a Head 2 Head, ahol két autó verseng egymással, a csavar viszont az, hogy a két jármű egymással szemben halad, és nem tudni, hol tart a másik. A készítők emellett lehetőséget biztosítanak gyakorlásra is.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A Single Playert, vagy a Time Trialt választva elegendő a megfelelő rallygépet, és helyszínt kiválasztani, és indulhat is a kötetlen száguldozás. Az egészben a legszebb, hogy - a karriermódot is beleértve - minden egyes lehetőség opcionális. Ha valamelyik kihívás nem tetszik, akkor kihagyhatjuk, ugyanis az esetek többségében a sikeres továbblépéshez bőven elegendő, ha a versenyeknek csak egy bizonyos hányadát abszolváljuk.

Az új játékmódok mellett újdonság a dinamikusan változó időjárás és napszakok jelenléte, ami elképesztő hangulati plusz a versenyek alatt. Ugyan elképesztő élmény - és látványban sem utolsó - a finn versenypályán szakadó hóban száguldozni, esetleg a hirtelen eleredt eső miatt semmit se látni, az időjáráselemek sajnos nem hatnak ki a vezetési élményre. A DiRT 3 ugyanis továbbra sem akar keményvonalas rallyjáték lenni. A Codemasters ezúttal is egy árkád versenyjátékot készített, amelyben szélesített palettával és lehetőségekkel igyekeznek még szélesebb közönséghez eljutni.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások