Stagnálás vár az Apple iOS-re

Stagnálás vár az Apple iOS-re

2011. június 13. 00:19, Hétfő
Érdekes előrejelzéssel állt elő az IDC, amely szerint az évtized közepére alapvető változások mehetnek végbe az okostelefonok szegmensében: a WP7 feljebb jöhet, míg az iOS és a Blackberry stagnálni, illetve csökkenni fog.

Néhány nappal ezelőtt még arról olvashattunk lapunk hasábjain, hogy a harmadik negyedévben folytatódni fog az Android előretörése, vagyis a globális értelemben vett első hely 2010 végi meghódítását követően sem lankad majd az operációs rendszer erősödése. Az IDC jóval hosszabb távra tekint előre, a jóslatban pedig a piackutató cég kiemeli, hogy az elkövetkező években az Android és a Windows Phone 7 járhat majd igazán jól.

A dokumentumban az idei, valamint a 2015-re előrevetített piaci részesedést hasonlítják össze, ebből vonnak le következtetéseket az erőviszonyok globális alakulásáról. Szerintük az Android első helyét semmi nem veszélyezteti majd, a Google platformjának birodalma 39 százalékról egészen 44 százalékra bővülhet, miközben a nagy vetélytársak közül egyetlen szoftver tud majd valami hasonlót, vagy legalábbis növekedést produkálni, az összes többi rivális ereje csökkenni fog. Ez utóbbiak közé tartozik a Symbian, amely négy év múlva már csak nyomokban, alig mérhető módon lesz jelen a piacon, 0,1 százalékos részesedése azt jelentené, hogy a platform végleg eltűnik színről.


A cég a Blackberry és az iOS mérsékelt visszaszorulását vetíti előre, mindkét mobil operációs rendszer veszíteni fog súlyából, miközben a szegmensben már több mint egymilliárd készüléket szállítanak majd le a különböző gyártók. A Blackberry 13,2, az iOS pedig 16,9 százalékot mondhat majd magáénak az évtized közepén, ez pedig utóbbi esetében azt eredményezi, hogy egy hellyel visszaszorul a platform. A második pozíciót ugyanis a ma még új jövevénynek számító WP7 kaparinthatja meg, elsősorban a Nokiával kötött szövetség révén, amely kellő mennyiségű hardveres kínálatot eredményezhet - legalábbis a partnerek reményei szerint.

Némiképp meglepő lehet a Microsoft szoftverének ilyen mértékű előretörését prognosztizálni, hiszen eddig nem tudtak maradandót alkotni - meglátjuk, hogyan alakulnak majd a vélemények az elkövetkező időszakban.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások