Pletykás a Nissan elektromos autója

Pletykás a Nissan elektromos autója

2011. június 15. 16:41, Szerda
Különböző tesztek alapján nyilvánvalóvá vált, hogy a Nissan LEAF típusú modellje rendkívül közlékeny, ha az általa összegyűjtött információk megosztásáról van szó. Az elektromos autó többek között kiadja a tartózkodási helyére, a sebességére és az úti célra vonatkozó adatokat.

A gyártó tavaly mutatta be Európában, Japánban és Észak-Amerikában a LEAF-et, amit egy igen praktikusan használható és innovatív járműként írt le. A gond a The Register szerint csak az, hogy a LEAF túlzott mértékben "pletykál".

Casey Halverson blogger kiderítette, hogy az összegyűjtött személyes adatokat a fedélzeti rendszer észrevétlenül megosztja minden olyan oldallal, amelynek a címe a beépített RSS-olvasó adatbázisában szerepel. Ami igazán bosszanthatja a tulajdonosokat az az, hogy jelenleg ezt az információátadást semmilyen módon nem lehet megakadályozni vagy megszakítani. Sőt, a vezetők az adatátvitelről nem is tudnak. Az egyetlen megoldást az jelenti, ha a vezető minden ilyen feedet manuálisan kitöröl a rendszerből.

A jármű az információk továbbítására műholdas kapcsolatot használ. Az átadott adatok többek között a gépkocsi aktuális tartózkodási helyzetére, az akkumulátorok töltöttségi állapotára, a sebességére, az áramfogyasztására, az eddig megtett útra és útvonalra, a klímaberendezés beállításaira, a használt navigációs rendszer részleteire, valamint a várható úti célra vonatkoznak. A fedélzeti rendszerhez a vezető akár az okostelefonjáról is csatlakozhat.

Casey Halverson úgy vélte, hogy a különböző szerverüzemeltetők eddig nem foglalkoztak az információk kiértékelésével, de ezt akár hetek vagy hónapok múlva is megtehetik. Az adatok kétségtelenül felkelthetik a CNN, a Fox News vagy például a Weather Channel érdeklődését. Bár a blogger szerint a fejlesztőket nem rossz szándék vezérelte, ám ettől függetlenül sokan nem szeretnék kiadni magukról a különböző információkat, hiszen azokból - különösebb megerőltetés nélkül - bármikor elkészíthető valakinek a személyes profilja. Az internetre több videó is felkerült, amelyek a LEAF "pletykás természetét" mutatják be.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások