Az elmúlt egy évben a cégek 84 százaléka vált kibertámadás áldozatává

Az elmúlt egy évben a cégek 84 százaléka vált kibertámadás áldozatává

2011. június 23. 21:32, Csütörtök
A Juniper Networks és a Ponemon Institute közös felméréséből kiderült, hogy Franciaországban, Németországban és Nagy-Britanniában az elmúlt 12 hónapban a vállalatok közel 90 százaléka volt érintett legalább egy alkalommal kiberakciókban.

A tanulmány alapján a megkérdezettek 49 százaléka közölte, hogy az elmúlt egy évben kettő vagy több alkalommal érte cége rendszerét kibertámadás, míg a válaszolók 44 százaléka azt mondta, hogy az okozott kár legalább 250 000 eurót tett ki. A rendszereik ellen irányuló akciók miatt a társaságoknak csökkent a forgalmuk, további munkaerőket kellett felvenniük és más kiadásaik is voltak. Az online támadások az esetek 45 százalékában érintették a cégek munkafolyamatait, míg 44 százalékában kiderült, hogy az elkövetők belső információkat is eltulajdonítottak.

A megkérdezett cégvezetők 31 százaléka érzékelte az elmúlt esztendőben a kibertámadások számának növekedését, míg 76 százalékuk szerint ezek az akciók nehezen voltak felderíthetők és elkerülhetők. A francia és a brit döntéshozók 34 százaléka közölte azt, hogy nem igazán bízik a vállalata IT-infrastruktúrájában és rendszerei kibervédelmi képességeiben. Németországban ez az arány 12 százalék volt.

Franciaországban és Nagy-Britanniában a válaszadóknak csupán az egy százaléka ismerte a társaságok IT-rendszere elleni támadások kiindulópontját, Németországban ez az arány 21 százalék volt. A megkérdezettek 31 százaléka mondta azt, hogy a legnagyobb kihívásnak a belső hálózata összetettségét tartja, míg 28 százalékuk szerint a rendelkezésre álló erőforrások is akadályozzák az eredményes védekezést. Nem véletlenül hangsúlyozta a cégvezetők 64 százaléka, hogy a hálózata egyszerűbbé és egységesebbé tétele hatékonyabbá teszi a kiberakciók elleni védekezést.



A biztonsági problémák megoldására a cégek 52 százaléka a büdzséje 10 százalékát fordítja. A legnagyobb biztonsági kockázatot a mobil eszközök, elsősorban a laptopok jelentik. Az elmúlt egy évben a mobil készülékek 43 és a laptopok 52 százaléka vált kibertámadások célpontjává. Ennek ellenére a szakemberek 46 százaléka elismerte, hogy engedélyezik az alkalmazottaiknak a saját okostelefonok, tábla PC-k használatát a céges hálózatban.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások