Távozik az Opera Software társalapítója

Távozik az Opera Software társalapítója

2011. június 26. 20:44, Vasárnap
A norvég céget 1995-ben megalapító Jon S. von Tetzchner a hónap végén távozik. Döntését azzal indokolta, hogy teljesen más értékeket tart fontosnak, mint a menedzsment.

Egy korszak alighanem lezárul a norvég vállalat életében, hiszen Jon v. Tetzchner meghatározó alakja volt a fejlesztőcsapatnak. A férfi 1995-ös megalapítása óta - különböző pozíciókban - dolgozott az Operánál. Tavaly év elején azonban váratlanul lemondott a vezérigazgatói posztjáról, az utóda Lars Boilesen lett. Von Tetzchner ezután elsősorban stratégiai ügyekkel foglalkozott, akkor azonban még semmi sem utalt arra, hogy hamarosan a cégtől is távozhat.

A mostani bejelentés kapcsán kiderült, hogy az alapító és a vezetés közötti nézeteltérések nem frissek, régebb óta élezőödtt a konfliktus. Az egykori vezérigazgató most levélben búcsúzott el a kollégáitól, az írást a TechCrunch hozta nyilvánosságra. Von Tetzchner azt írta: néhány kérdésben nem értett egyet az igazgatótanáccsal és a menedzsmenttel. Elsősorban az volt a probléma, hogy vele ellentétben a cég vezetői a szükségesnél nagyobb mértékben foglalkoztak a negyedéves üzleti eredményekkel. A kialakult helyzetet csak súlyosbította, hogy a két fél más értékeket tartott fontosnak, és teljesen más jövőt képzeltek el a vállalat számára. Ezért hozta meg a döntését, amit a többi vezetővel is egyeztetett.

Hangsúlyozta azonban, hogy egy ilyen döntés mindig nagyon sok érzelmet hoz elő. Visszaemlékezett a kezdeti időkre, amikor még csak néhányan voltak egy kis irodában, most pedig már 740-en dolgoznak a társaságnál és több mint 200 millióan használják a szoftvereiket. Kiemelte, hogy büszke a közösen elért eredményekre, és a jövőben is figyelni fog az Operára. Végül leszögezte: új projektekkel akar foglalkozni, ezekről azonban nem árult el részleteket.

A jelenlegi vezető, Lars Boilesen megtéve a kötelező tiszteletköröket méltatta volt kollégáját, elmondta, hogy sok éven keresztül örömmel dolgozott együtt Jon S. von Tetzchnerrel, és sokat tanult tőle. Célkitűzésük, hogy 2013-ra már 500 millióan használják az Opera böngészőt és annak különböző változatait. Von Tetzchner tavaly októberben úgy nyilatkozott: a jövő egyértelműen a webes alkalmazásoké. A felhasználók 95 százaléka már most kevesebb mint öt szoftvert használ, és számos alkalmazás már most webalapú. Az okostelefonoknál ugyanakkor több platform is létezik, ami azt jelenti, hogy a szoftvernek több változatát is el kell készíteni. Tetzchner meg volt győződve arról, hogy a jövőben egyetlen platformról sem lehet majd kizárni a webes szoftvereket.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások