Felére csökkentené a roamingdíjakat az EU

Felére csökkentené a roamingdíjakat az EU

2011. július 5. 17:40, Kedd
Az Európai Bizottság még mindig túl magasnak tartja a roamingdíjakat, ezért a legújabb tervek szerint jelentős mértékben lecsökkentené azokat. Az árváltozás másfél év múlva valósulhat meg.

A cél a régi, a stratégia azonban új, talán így foglalható össze a legtömörebben az Európai Bizottság elképzelése. Neelie Kroes piaci versenyért felelős EU-biztos szerdán mutatja be Brüsszelben a roamingdíjak 2012 utáni szabályozására vonatkozó legújabb csomagot, amelyet már májusban bejelentett. A Financial Times arról számolt be, hogy a politikus teljesen új módszereket alkalmazna. Kérdés azonban, hogy mit szólnak mindehhez a mobilszolgáltatók.

Az Európai Bizottság eddig maximalizálta az árakat, ez a megoldás a jövőben is megmaradna. Egy megabájt adat továbbításáért a mobil hálózatokban 2012 júliustól legfeljebb bruttó 90 centet, míg 2014-től maximum bruttó 50 centet lehet majd kérni. Emellett a szabályozás egy új elemmel is bővülne, a testület ugyanis arra kötelezné a távközlési cégeket, hogy lehetővé tegyék az ügyfeleiknek külföldön a könnyebb szolgáltató- és tarifaváltásokat. A váltás a telefonszám és a SIM-kártya cseréje nélkül is megvalósulhatna. Amennyiben az Európai Parlament és az egyes tagállamok elfogadják az előterjesztést, úgy az új szabályozás 2014-től lépne életbe. A szolgáltató- és tarifaváltás lehetőségének megkönnyítése egyértelműen nagyobb piaci versenyt teremthetne.

Jelenleg, aki az Európai Unió területéről hazatelefonál, az kénytelen percenként bruttó 42 centet fizetni. Ugyan ez az összeg 4 centtel kisebb a korábbinál, de még mindig túl magas. A felhívott fél július elsejétől percenként legfeljebb 13,09 centet veszít, ami 5 centes csökkenés a tavalyi árakhoz képest. 80 centről 50 centre csökkent az adatátviteli roamingdíjak megabájtonkénti nagykereskedelmi felső határa, vagyis a szolgáltatók között érvényes maximális ár. A rendelet nem ír elő kiskereskedelmi árküszöböt az adatszolgáltatások tekintetében: a fogyasztókat és az utazó üzletembereket az védi meg a váratlanul nagy összegű számláktól, hogy a mobilhálózatokon keresztül megvalósított adatátvitelért havonta kiszabható díj felső határa 50 euró, hacsak az ügyfél kifejezetten máshogy nem rendelkezett. Az SMS-roamingdíj két év óta változatlan, jelenleg bruttó 13 cent.

Kostas Rossoglu, a BEUC nevű európai fogyasztóvédelmi szervezet vezetője jó hírnek nevezte a csomag bejelentését. A jogvédő közölte: mindenképpen szükség van strukturális változtatásokra ahhoz, hogy a piac a jelenleginél sokkal versenyképesebb legyen.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások