18 millió szerzői jogi jogsértőt azonosítottak a francia hatóságok

18 millió szerzői jogi jogsértőt azonosítottak a francia hatóságok

2011. július 18. 12:48, Hétfő
A tavaly ősszel elindult szerzői jogi kalózkodás elleni program keretében ez idáig 18 millió kalózkodó internetezőt észleltek a francia hatóságok. Kapacitáshiányra hivatkozva ezek közül kevesebb, mint félmilliónak küldtek figyelmeztetést.

2010 októberében indult el Franciaországban az ún. "három csapásos" rendszer végrehajtása. A Hadopi-törvényben elfogadott intézkedés keretében három alkalommal figyelmeztetik a jogsértő internetezőket, majd a harmadik figyelmeztetést követően bíróság dönt az alkalmazandó szankciókról. Ezek között nagy összegű pénzbüntetés és a jogsértő internetkapcsolatának átmeneti felfüggesztése is szerepel.

Az intézkedés végrehajtó szerveként létrehozott Hadopi-ügynökség első alkalommal hozott nyilvánosságra hivatalos adatokat a rendszer működéséről. E szerint az elmúlt 9 hónapban 18 millió IP-címet rögzítettek, amelyeken keresztül illegálisan töltöttek le fájlokat. Ezek közül 1 millió, véletlenszerűen kiválasztott címet küldtek el az internetszolgáltatóknak felhasználói azonosítás céljából. A szolgáltatók 900 ezer előfizetői adatot küldtek vissza.

A Hadopi-ügynökség kapacitáshiányra hivatkozva tavaly ősz óta 470 ezer darab elsőkörös figyelmeztetést küldött ki, azaz havonta átlagosan 50 ezret. Második figyelmeztetést 20 ezer internetező kapott, harmadikat összesen tíz személy. Utóbbiak esetében a Hadopi szerint elindult a bírósági eljárás, de ítélet még nem születetett.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások