Egyesülhet az iOS és a Mac OS

Egyesülhet az iOS és a Mac OS

2011. augusztus 9. 18:28, Kedd
Elemzői vélemények szerint az Apple ötvözheti két meglévő operációs rendszerét, hogy a jövőben még kényelmesebb, univerzális megoldást nyújtson a felhasználóknak, az okostelefonoktól egészen a személyi számítógépekig.

A kissé meglepőnek tűnő vélemény az Apple befektetőinek írt anyagban bukkant fel, amelyben arról olvashatunk, hogy az összeolvadásra akár már a következő évben sor kerülhet. Ennek során a cég az iOS és a Mac OS előnyeit ötvözné, egy új processzor erejére építve, így minden meglévő, illetve a közeljövőben bemutatandó készülékükön ugyanazon szoftver futna majd.

A listán megtalálható az iPhone, az iPad, a Mac számítógépek, valamint az iTV, amely az Apple TV-re, netán egy hamarosan megjelenő új megoldásra utal. Kiemelik, hogy a felhasználók ugyanazon élményben szeretnének részesülni, függetlenül attól, hogy a cég mely termékét tartják éppen a kezükben, a most elkészült Mac OS X Lion újításai (Launchpad, Motion Control) pedig egyértelműen arra utalnak, hogy az Apple is ebbe az irányba mozdul el. Egy univerzális platform karbantartása és további fejlesztése nyilván kevesebb költséggel járna, mint két, egymástól eltérő szoftveré, és arról sem feledkezhetünk el, hogy az ARM architektúra ehhez meg is adhatja a kellő hardveres hátteret.

Ez utóbbival kapcsolatban kihangsúlyozzák, hogy az új négymagos A6 chipekkel megteremthető a szükséges bázis, a 32 bites vonallal kielégíthetik az OS X főbb igényeit, 2016-ra pedig rendelkezésre áll majd a 64 bites család, így az Apple mind hardveres, mind pedig szoftveres oldalon egyetlen univerzális architektúrára helyezheti át termékeit. Ezzel egy időben azonban többen kétségeiknek adnak hangot, elsősorban Steve Jobs azon korábbi kijelentéseire támaszkodva, amelyeket sokan az érintőképernyővel érkező PC-k, illetve Mac számítógépek egyértelmű elvetéseként értelmeznek. A kérdőjel persze ezzel továbbra is megmarad, annál is inkább, mivel az Apple esetében sokszor az utolsó pillanatig csak találgatni lehet a cég terveiről.

Időközben elkészült az iOS5 ötödik bétaváltozata, amely alig két héttel a beta 4 után jelent meg. A változások részletes listáját itt megtaláljuk, azzal az emlékeztetővel, hogy az új szoftver kizárólag az alábbi készülékeken fut majd: iPhone 4, iPhone 3GS, iPod Touch 3G és 4G, iPad, illetve iPad 2.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások