Kiszállhat a Samsung a WP7-ből

Kiszállhat a Samsung a WP7-ből

2011. szeptember 12. 16:01, Hétfő
Egyes információk szerint a sikeres gyártó csak jövő év végéig tartaná meg a WP7 okostelefonok támogatását - a Nokia újabb részleteket árul el saját tervéről, a Mango pedig napokon belül befuthat.

Több alkalommal írtunk már a Windows Phone 7 Mango kódnevű frissítéséről, annak újításairól és várható érkezéséről. Szemfüles érdeklődők arra figyeltek fel, hogy a múlt heti Windows Phone Dev Podcast végén kiemelkedő következő hetet ígértek, amiből arra következtetnek, hogy a Mango napokon belül befuthat. Itt lenne az ideje, hiszen Japánban az első ilyen készülék már forgalomban van, és a HTC is bemutatta saját két példányát, amelyek már az új verzióra támaszkodnak.


A Samsung kapcsán eközben érdekes hírmorzsa látott napvilágot, a több készülékhez Samsung ROM-ot szállító SamFirmware ugyanis saját Twitter-oldalán arról tett közzé egy bejegyzést, hogy a támogatást 2012 végéig biztosítják majd a gyártónál, ami egyben azt is jelentené, hogy a vállalat akkor kiszállna a platformból. Hivatalos megerősítés ugyan erről nem érkezett, ám elemzők máris azt találgatják, mi lehet a lépés oka és várható következménye. Előfordulhat, hogy a Samsung az Androidra koncentrálna, ám a jelenlegi jogi problémák és csatározások megnehezíthetik a cég helyzetét, itt pedig rögtön saját szoftverük, a Bada jön be a képbe, amely a WP7 kihajításával a mostaninál sokkal nagyobb szerepet kapna.

A Nokia a maga részéről kitart a WP7 mellett, nincs is más választása, miután saját Symbian platformjának fokozatos kivezetése mellett döntött. A cég első embere egy Kínában tartott beszédében kiemelte, hogy együttműködésük a Microsofttal sokkal szorosabb a többi gyártóénál (példaként hozta fel a Samsungot és a HTC-t), ennek részeként pedig a szoftvercég a teljes forráskódot a rendelkezésükre bocsátotta. Ez lehetővé teszi, hogy exkluzív funkciókat tegyenek elérhetővé saját okostelefonjaikon, illetve sokkal agresszívabb módon lépjenek meg bizonyos döntéseket. így mindenképpen bizakodók a jövőt illetően.


Stephen Elop határozottan tagadta, hogy a Microsoft felvásárolná a céget, mint ahogy azt a Google szándékozik a Motorola Mobility-vel, véleménye szerint ez utóbbi döntés nagy bizonytalanságot kelt androidos berkekben.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások