Szabadalomsértéssel vádolnak több nagy IT-céget

Szabadalomsértéssel vádolnak több nagy IT-céget

2011. szeptember 13. 17:03, Kedd
Egy amerikai szoftverfejlesztő cég több konszernt is beperelt, mondván azok engedély nélkül használják termékeikben és szolgáltatásaikban az általa korábban levédetett technikákat.

A Droplets nevű szoftverfejlesztő vállalat a texasi keleti kerületi bírósághoz nyújtotta be a beadványát, amelyben meg nem határozott összegű kártérítés vagy egy megfelelő összegű licencdíj kifizetését követeli a beperelt társaságoktól. A dokumentum miatt a vádlottak padján találhatja magát többek között az Amazon, az Apple, a Facebook, a Google, a Yahoo és a YouTube.

A céget tizenegy évvel ezelőtt alapították, ez fejlesztette ki a Droplets User Interface Server nevű megoldást, amit a felhasználók és szakemberek integrálhatnak az online szolgáltatásaikba. A texasi vállalkozás képviselői azt állítják, hogy az öt társaság engedély és licencdíj fizetése nélkül használta fel a technikát különböző termékeiben és szolgáltatásaiban. A Droplets User Interface Servert a 6,687,745-ös és a 7,502,838-as számú szabadalom egyaránt védi.


A benyújtott dokumentum szerint az Apple a megoldást felhasználta többek között az iTunes szoftverében és a filmelőzeteseket bemutató oldalán, a Yahoo integrálta a webes levelező- és a térképszolgáltatásba, a Google a YouTube rendszerében használja, míg a Facebook és az Amazon pedig a webes alkalmazásaikban és a szoftvereikbe integrálták.

A Droplets képviselői arra ugyanakkor nem tértek ki, hogy az iTunes szoftverének melyik funkciója sértheti a két szabadalmat. A texasi keleti kerületi bíróságot előszeretettel keresik meg a különböző cégek a vélt vagy valós a szabadalomsértések miatt. A testület híres arról, hogy gyorsan hoz ítéletet és az ügyekben általában a szabadalmak tulajdonosainak ad igazat. Az elmúlt hónapok szabadalomsértési eljárásainak a többségét ez a bíróság tárgyalta.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások