Finnországban építették fel a Google legújabb szerverközpontját

Finnországban építették fel a Google legújabb szerverközpontját

2011. szeptember 13. 13:43, Kedd
Megnyitotta új európai szerverközpontját az amerikai óriáscég. A Google azért választotta Finnországot, mivel a hűvös klíma és a tengervíz kiválóan felhasználható a számítógépek hűtésére.

A szerverközpontot a Finnország délkeleti részén található kikötővárosban, Haminában, egy egykori papírgyárban építették fel. A Yleisradio finn közszolgálati rádió tudósításából kiderült, hogy a hivatalos megnyitón részt vett Jyri Häkämies finn gazdasági miniszter is. A létesítményben a tervek szerint 50 szakember fog dolgozni. Ez töredéke az egykori papírgyár dolgozói létszámának, ami 2008 elején még 450 személyt tett ki. Az amerikai társaság 2009 elején 40 millió euróért vásárolta meg az üzemet.


A The Wall Street Journal cikkében kiemelte, hogy a társaság összesen 273 millió dollárt költött a projektre, ez az összeg tartalmazza a 40 millió eurós vételárat is. Az óriáscég nem véletlenül választotta az új európai szerverközpontja helyszínéül az egykori papírgyárat és Hamina városát, az elképzelések szerint ugyanis a tengervíz felhasználásával hűtik majd a számítógépeket. "Egy számítógépközpont építésekor nagyon sok költségszempontot kell figyelembe venni. Ezek közé tartozik a földterület megvásárlása, az épület felépítésével kapcsolatos kiadások és a szerverek beszerzésének költsége. Az elmúlt években azonban a legfontosabb szemponttá a szerverek hűtésének költsége vált" - nyilatkozta Al Verney, a Google szóvivője.


Hamina körzetében a tengervíz rendkívül hideg és a levegő hőmérséklete is alacsony, mindez felkeltette a Google érdeklődését. A társaság már ki is dolgozott egy megoldást, amelynek keretében a tengervizet a meglévő vízvezetékeken keresztül beszivattyúzták a papírgyárba. "Elhatároztuk, hogy annyi épületet és infrastruktúrát fogunk újrahasznosítani, amennyit csak lehetséges. A meglévő vízvezetéket éppen ezért kiválóan tudtuk használni" - tette hozzá Verney.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások