A Samsung is licencdíjat fizet az Android miatt a Microsoftnak

A Samsung is licencdíjat fizet az Android miatt a Microsoftnak

2011. október 2. 08:57, Vasárnap
Licencmegállapodást kötött egymással a Microsoft és a Samsung, utóbbi így akarja megóvni magát a szabadalmi perektől. A Google kifogásolta a Microsoft módszerét, de nem sokat tehet ellene.

A most megkötött megállapodás értelmében a Samsung minden egyes olyan okostelefon és tábla PC után licencdíjat fizet, amelyen az Android fut. A licencdíj összegéről csak találgatások vannak, a Microsoft eredetileg okostelefononként és táblagépenként 15 dollárt kért, a Samsung viszont csak 10 dollárt ajánlott. A két vállalat egyúttal a szerződés értelmében hozzáférhet a másik tulajdonában lévő szabadalmakhoz. Korábban a Microsoft hasonló megállapodást kötött több céggel, ezek között volt az Onkyo, a General Dynamics, az Itronix, a Velocity Micro, Wistron, a HTC, az Acer és a ViewSonic.

A társaságok mindegyike eltérő összegű licencdíjat fizet az eladott készülékeke után, a HTC például 5 dollárt. Mindez érzékenyen érinti nem csak a vállalatokat, hanem a Google-t is, hiszen a licencdíj miatt nő az Androidot futtató készülékek ára. A Samsung olyan szempontból kivételt képez, hogy nem a Google exkluzív partnere és a jövőben részt venne a Windows Phone okostelefonok fejlesztésében, illetve értékesítésében is. Mindenesetre ezzel a lépéssel a cég bebiztosította magát, így az Apple-t kívéve elvileg nem támadhatja meg más piaci szereplő. A Microsoft ügyvédei úgy vélték: a Samsunggal kötött egyezmény az első lépést jelentheti a globális szabadalomháború lezárása felé. Hangsúlyozták, hogy gyakorlatilag minden nagy gyártó aláírta ezeket a dokumentumokat, igaz egy kivétel van: a Google, illetve az általa felvásárolt Motorola Mobility.

A Google rendkívül élesen bírálta az egyezmény megkötését, azzal vádolta meg a Microsoftot, hogy zsarolja a mobil készülékek piacának szereplőit. "Ez ugyanaz a taktika, amit általában a Microsofttól láthatunk. Mivel nem tudnak sikeresek lenni az okostelefon-piacon, így jogi eszközökhöz nyúlnak azért, hogy kizsarolják a maguk hasznát és lefékezzék az innovációt" - nyilatkozták a társaság illetékesei. A reakcióra sem kellett sokat várni. "Eddig még egyetlen olyan Android-font és tábla PC-t sem láttunk, ami ne sértette volna meg a szabadalmainkat" - közölte Brad Smith, a Microsoft vezető jogásza.

Florian Müller szabadalmi szakértő szerint a lépéssel a dél-koreai társaság gyakorlatilag elismerte, hogy az Androiddal szabadalmi problémák vannak, amik licencdíj megfizetésével orvosolhatók. David Drummond, a Google alelnöke és vezető jogásza korábban leszögezte: az Apple, a Microsoft, a Sony, a Research in Motion (RIM) és más vállalatok "szervezett, ellenséges kampányt" indítottak az Android ellen, céljuk az operációs rendszer elnyomása.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások