A gyerekek a szülők segítségével jutnak Facebook-profilhoz

A gyerekek a szülők segítségével jutnak Facebook-profilhoz

2011. november 7. 17:50, Hétfő
A közösségi portál gyakran kerül az adatvédelmi kritikák kereszttüzébe, azonban vannak olyan problémák, amelyeket képtelen megoldani. Az egyik ilyen, amikor a szülők segítenek a csemetéiknek Facebook-profil létrehozásában.

Jelenleg a Facebook nem teszi lehetővé a 13 éves vagy annál fiatalabb gyerekek számára saját profil létrehozását. Mindez azonban egyáltalán nem jelent visszatartó erőt, ugyanis a 10 évesek többségének már van Facebook-profilja. Soknak saját szülei segítenek nekik ezek elkészítésében. Amerikai kutatók, Hargittai Eszter, Danah Boyd, Jason Schultz és John Palfrey szerint a szülők nagy része nem ítéli veszélyesnek azt, ha gyermeke jelen van a Facebookon, ezért például hamis születési időpontot gépel be és így juttatja fiókhoz gyermekét.

Az elkészített felmérésből kiderült, hogy már a 8 évesek egy része is rendelkezik Facebook-profillal. A 10 éveseknél ez az arány 19 százalék, a 11 éveseknél 32 százalék, míg a 12 éveseknél 55 százalék. A 10 évesek körében végzett kutatások rámutattak, hogy a 10 évesek 78 százalékának a saját édesanyja vagy édesapja segített a regisztrációban és a profil létrehozásában. A szülők szerint a közösségi portálon való megjelenés elősegítheti a gyerekek kommunikációját és segíthet a családtagokkal, illetve az osztálytársakkal való kapcsolattartásban.

A szülők azonban közel sem segítik mindenben a csemetéiket, az többnyire kimerül a regisztrációban. Jellemző például, hogy a 10 éves gyerekeknek csupán a 20 százaléka veszi fel az ismerősei közé a saját szüleit, ez az arány a 13-14 éveseknél 62 százalék. Elgondolkoztató az is, hogy a 10 éves vagy annál fiatalabb gyermekeknek csak a 10 százalékával beszélget el az édesapja vagy édesanyja arról, hogy miként viselkedjen és mire figyeljen a kibertérben, illetve arról, hogy milyen veszélyek leselkednek rá.

Bernhard Jungwirth, a Safer Internet nevű kezdeményezés vezetője szerint az eredmények aggasztóak. A gyerekek rosszul becsülik fel a rájuk leselkedő veszélyeket, nem tudják például, hogy mennyire veszélyes, ha zaklatják vagy fenyegetik őket. Ennek ellenére Jungwirth szerint sem jelentene megoldást, ha a 14 év alattiaknak megtiltanék a Facebook használatát, sokkal fontosabb lenne, hogy a szülők végigkísérjék a gyermekeiket a kezdeti lépéseken, ellenőrizzék a magánélet védelmével kapcsolatos profilbeállításokat és állandóan beszélgessenek velük.

A platform egyébként tiltja a 13 évesnél fiatalabbak regisztrációját és emiatt naponta 20 000 fiókot törölnek. Ez a szabályozás megfelel az USA Children's Online Privacy Protection Act (COPPA) előírásainak. Ugyanakkor a portál nem tudja, hogy a regisztrációt ki tölti ki, így nagyon nehezen léphet fel az ilyen jellegű kísérletekkel szemben. Az oldal már 2009 decemberében csatlakozott a kiskorúakat védő összefogáshoz. Idén januárban vált ismertté, hogy már 7 éves korukban szörfölnek a világhálón az európai gyerekek, a fiatal felhasználóknak azonban a 60 százaléka hazudik a koráról az interneten és jelentős részük lebecsüli a rájuk leselkedő online veszélyeket. A 11 és 16 év közötti magyar fiatalok egyébként listavezetők a közösségi portálok használatában. Az Európai Unó ugyan kötelezné a közösségi hálózatokat a gyerekek védelmére, azonban a szülők felelőtlen viselkedése ellen ez sem jelentene védelmet.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások