Google X - a keresőcég titkos kutatólaboratóriuma

Google X - a keresőcég titkos kutatólaboratóriuma

2011. november 15. 15:57, Kedd
A Google egyik részlege annyira rejtetten dolgozik, hogy még a keresőcég számos munkatársa sem tud arról, mivel is foglalkoznak valójában. A Google X-ben a jövő technikáit tesztelik.

A kutatólaboratórium munkájába a The New York Times két tudósítójának köszönhetően nyerhetett bepillantást a világ. A hűtőszekrény az interneten keresztül megrendeli az élelmiszereket; a tányér a közösségi hálózat segítségével közli, hogy mi lesz vacsorára; s egy robot dolgozni megy, miközben a tulajdonosa még pizsamában ül. Mindez nem utópia, hanem már nagyon is valóság, méghozzá a Google X nevű titkos kutatólaboratóriumban. A részlegben jelenleg 100 különböző projekten dolgoznak a kiválasztott szakemberek.

Claire Cain Miller és Nick Bilton, a The New York Times két munkatársa több emberrel is beszélt, akik részt vettek a 100 programot tartalmazó lista összeállításában. Közülük néhányan a kiemelt részlegnél dolgoznak. A munka gőzerővel zajlik, az egyik kutatóprojektnek köszönhetően még az idén elérhető lesz egy új termék - igaz, ennél többet a névtelenül nyilatkozó tudósok sem akartak elárulni. Hivatalosan a Google nem erősítette meg, igaz, nem is cáfolta a The New York Times tudósításában szereplő információkat. Jill Hazelbaker, a társaság szóvivője ugyanakkor azt mondta, hogy a befektetések részét képezik a Google programjainak.


Sokezer kilométeren van túl a vezető nélküli autó

A Google X-nél számos robotikai szakértő, ember-gép interfészeket fejlesztő tudós, valamint villamosmérnök dolgozik, a többségük a Microsofttól, a Nokiától, a Stanford, a New York-i és a Carnegie Mellon Egyetemről, valamint a Massachusettsi Technológiai Intézettől (MIT) érkezett. Sebastian Thrun mellett a másik legismertebb kutató Andrew Ng, a Stanford Egyetem professzora. A Google X részleteibe csak Sergey Brin, Larry Page, Eric Schmidt vannak beavatva. Ők mindannyian adtak ötleteket a lista összeállításához.

A két újságíró szerint az egyik projekt az önállóan közlekedő autókhoz kapcsolódik. Ilyen járműveket a vállalat már évekkel ezelőtt kifejlesztett és tavaly októberben vált ismertté, hogy a webes cég tesztflottájának tagjai már Kalifornia útjait járták. A robotautókat kamerákkal, radarszenzorokkal és lézeres mérőműszerekkel szerelték fel. A rendszert Sebastian Thrun alkotta meg. A szakember egyben a Google X vezetője is. Több projekt foglalkozik az irodai és otthoni célokra használható robotok kifejlesztésével, egy másik programban a különböző eszközök és tárgyak internettel való összekötését vizsgálhatják.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások