Hosszú harc vár a WP7-re a harmadik helyért

Hosszú harc vár a WP7-re a harmadik helyért

2011. november 25. 10:40, Péntek
A fenti következtetést vonják le elemzők a Marketplace eddig eredményeiből kiindulva - a platform lassan de biztosan bővül, a harmadik hely előbb-utóbb meglesz. A Nokia a jövő év első felében mutat be további változatokat.

Az appstore-okra koncentráló piackutató cég, a Distimo, a napokban tette közzé legújabb felmérését, amelyben a Windows Phone platform Marketplace nevű szoftverboltjának eddigi eredményét vesézik ki, a debütálás első évfordulójának alkalmából. Megállapították, hogy a Microsoft számára jól alakult az első év, és bár a szegmens két óriása sokkal gyorsabban növekszik, ez még mindig elegendő lehet a dobogó legalsó fokára.

A szoftvercég számára némiképpen új szerepkört jelent az itt folytatott küzdelem, hiszen a már említett harmadik helyért küzdenek, ráadásul egyfajta "futottak még" kategóriában, főként a kivezetni szándékozott Symbian, illetve a mostanában egyre több gonddal küszködő Blackberry ellenében. A Marketplace nemrég lépte át a 40 ezres határvonalat, ami sikernek mondható, tekintettel arra, hogy egy évvel ezelőtt alig néhány ezer alkotás volt megtalálható az oldalon, ez a szám pedig immár havonta 1300 fizetős és 1650 ingyenes alkalmazással bővül. A Windows Phone 17 helyett már 35 országban elérhető, ám itt fontos különbségek tapasztalhatók a lista tagjai között, miközben hatalmas a lemaradás az első két platformhoz képest.


A 300 legtöbbet letöltött alkalmazás letöltési aránya - arányaiban több a fizetős Win alatt

Valóban megfelelő perspektívába helyezi a fenti képet az a tény, hogy bár az Egyesült Államokban naponta 101 ezer ingyenes és 20 ezer fizetős appot töltenek le a felhasználók, az iOS ennél 43-szor, illetve 16-szor jobb eredményt tud felmutatni odaát, és ezt ráadásul csak a legnépszerűbb 300 alkotás adja össze (a két kategóriára lebontva). A WP7-nél az USA után Németország, az Egyesült Királyság, Franciaország, valamint Olaszország következik, a legnépszerűbbek egyértelműen a játékok, bár itt is tapasztalunk régiós különbségeket, Brazíliában, Hollandiában és Norvégiában például alig 20 százalékot mutathatnak fel. Gondot jelent, hogy a fizetős letöltések jó része tulajdonképpen az ingyenes próbaverziót jelenti, így a napi 20 ezerből alig 4 ezer ad valódi bevételt a fejlesztőknek - sokan közülük egy idő után az iOS-re vagy az Androidra válthatnak, hiszen abban van az igazi pénz lehetősége.

A Nokia által tervezett új okostelefonok nyilván nagy segítséget jelenthetnek a platformnak, ezek azonban a Nokia Tajvan igazgatója szerint csak a jövő év első felében érkezhetnek meg. Eközben igyekeznek népszerűsíteni magát a szoftvert, hogy 2012-ben valóban új erőre kapjon a forgalom.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások