Viták kereszttűzében az új amerikai kalózkodás elleni törvény

Viták kereszttűzében az új amerikai kalózkodás elleni törvény

2011. november 24. 17:03, Csütörtök
Kezdeti egyetértése ellenére a világ legnagyobb szoftvergyártóit képviselő BSA bejelentette, visszavonja az új amerikai kalózkodás elleni törvénytervezet melletti támogatását. Az érdekvédők szerint a jogszabály túl messzire megy.


Lamar Smith
Egyre élesebb vitákat vált ki a Lamar Smith republikánus szenátor által benyújtott Stop Online Piracy Act (SOPA) a kereskedelmi és szórakoztató iparban érdekelt vállalatok és érdekvédők körében. A napokban többek között a Microsoft, az IBM, a Dell és a HP cégeket is képviselő Business Software Alliance (BSA) bejelentette, kezdeti egyetértése ellenére nem támogatja az új jogszabály elfogadását.

A SOPA minden eddiginél szélesebb hatáskört biztosítana a hatóságoknak az interneten elkövetett jogsértések felderítését és megszüntetését illetően. Lehetővé tenné, hogy az amerikai hatóságok nem csak az országban bejegyzett, de nemzetközi weboldalak ellen is eljárást kezdeményezzenek. Azaz az FBI például jogot kapna arra, hogy a .com végződésű domain nevek mellett a .net és .org kiterjesztésű, világszerte milliónyi vállalkozás által használt, és az amerikai joghatóság hatáskörén alapvetően kívül eső webcím ügyében is fellépjen, amennyiben gyanítja, hogy a felületen a szellemitulajdon-jogot sértő tartalom kerül megosztásra, illetve ott ilyen árucikket értékesítenek. A tervek szerint a törvénytervezet hatékonyabban kezelné az illegális letöltésből és kalózkodásból származó jogsértéseket, amelyek az Egyesült Államok Kereskedelmi Kamarája becslései szerint évi 135 milliárd dolláros kárt okoznak a film- és zeneipar, valamint a kiadóvállalatok képviselőinek.

Bár az Amerikai Mozgókép Szövetség és az Egyesült Államok Kereskedelmi Kamarája támogatásáról biztosította a jogalkotót, a jogszabályt bemutatása óta számos fajsúlyos vállalat és érdekvédelmi szerv részéről érte kritika a terveket. Előbb a Yahoo lépett ki a kereskedelmi kamarából a szervezet támogató állásfoglalása okán, majd a Google és a 2200 céget képviselő Consumer Electronics Association jelentette be, ha a törvényt elfogadják, szintén lemondanak testületi tagságukról. Később a Facebook, a Google, a Yahoo, a Linked¬In, az eBay és Mozilla közös levélben fordult a kongresszushoz, kérve, hogy fontolják meg a SOPA intézkedéseit. Aggodalmaikat azzal magyarázzák, tartanak tőle, hogy akár saját oldalaikat is bezárhatják a hatóságok, ha felhasználóik nem engedélyezett tartalmat töltenek fel azokra.

A BSA elnöke, Robert Holleyman friss bejelentésében közölte, a jogszabály eredeti szándéka szerint a legsúlyosabb jogsértések ellen biztosítana eszközt a hatóságok számára, amelynek szükségességével a szervezet is egyetért. Ám úgy látják, a tervezet bemutatása óta számos jogos aggodalom merült fel, amelyek arra utalnak, a SOPA talán túl messzire megy, és olyan egyetemes jogokat veszélyeztet, mint a személyes adatok védelme vagy a szólásszabadság. A nem szándékolt következmények lehetőségére való tekintettel ezért a BSA visszavonta támogatását.

A Computerworld szerint a pálfordulás oka lehet, hogy a SOPA ügyében még az Európai Unió szervei is szót emeltek. Előbb az Európai Parlament csatlakozott ahhoz a mintegy hatvan civil és emberjogi szervezethez, amely a tervezet visszavonását követeli. A hétvégén Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális ügyekért felelős biztosa pedig óvatosságra intette a jogalkotókat és a jogvédőket. Mint mondta, a fogyasztók számára a szerzői jog egyfajta szitokszóvá kezd válni, olyasmivé, ami büntet és elvesz, nem pedig ad és támogat. A biztos szerint folytatni kell a harcot a kalózkodás ellen, de mindeközben át kell gondolni a jelenlegi jogvédelmi rendszer működését, és elgondolkozni azon, milyen alternatív lehetőségek vannak a jogsértések kezelésére.

Az amerikai felsőház igazságügyi bizottsága a tervek szerint december 15-én tárgyalja először a jogszabályt.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások