Jövőre olcsóbbak lehetnek az SSD-meghajtók

Jövőre olcsóbbak lehetnek az SSD-meghajtók

2011. november 28. 20:24, Hétfő
A Kingston arra számít, hogy a következő hónapokban jelentős mértékben csökkenni fog az SSD-meghajtókhoz használt NAND-flashmemóriák ára és 2012-re egy gigabájt NAND-flashmemória kevesebb, mint egy dollárba kerül majd.

Az elmúlt hetekben a felhasználók azzal szembesültek, hogy a thaiföldi helyzet miatt drasztikusan, a korábbi árak többszörösére emelkedett a merevlemezek ára. Mivel a folyamat várhatóan még több hónapig tart majd, ezért alternatívaként sokakban felmerült az SSD-meghajtók vásárlása. Nos, a számukra és természetesen minden vásárló számára is jó hír, hogy az SSD-meghajtók jóval olcsóbbak lehetnek jövőre, a NAND-flashmemóriák ára ugyanis folyamatosan csökken. A Kingston Technology becslései szerint 2012 második felére akár a gigabájtonkénti egy dollár környékére is eshet.

Nathan Su, a Kingston ázsiai eladásokért felelős vezetője szerint az árzuhanás okai, hogy egyrészt a piac szereplői optimalizálják a gyártási folyamatokat, másrészt átváltanak a 19 nanométeres gyártási eljárásokra. Su úgy vélte, hogy ez a két dolog különösen az SSD-meghajtók miatt lehet majd fontos a felhasználók számára. A vásárlók ugyanis most csak nagyon drágán szerezhetik be a merevlemezeket, jövőre azonban, mire várhatóan helyreáll a HDD-piac, már kaphatók lesznek a jelenleginél olcsóbb SSD-meghajtók.


A legalább 25 százalékos árcsökkenés a jövő esztendő harmadik negyedévére lesz érezhető. Természetesen az szintén az SSD-gyártók malmára hajthatja a vizet, ha a HDD-gyártók jövő tavaszig nem tudják normalizálni a termelésüket. Jelenleg egy SSD-meghajtón egy gigabájt tárolókapacitás 1 és 1,20 euró közötti összegbe kerül.

Mint ismeretes, Thaiföld hetek óta küzd az árvízzel. Az emberek és az állatok mellett az országban lévő üzemeknek is komoly problémákat okoznak az egyre nagyobb áradások. Mindez kihathat a PC-ágazatra is. A kialakult helyzet különösen a merevlemez-gyártókat és azok ügyfeleit sújtja. Jelenleg a merevlemezek 40 százaléka készül Thaiföldön.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások